16 Οκτωβρίου 2008

Εισαγγελέας στα σχολεία

Προειδοποιεί τους καταληψίες μαθητές ότι διαπράττουν ποινικό αδίκημα


O εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Δ. Παπαγεωργίου παρενέβη χθες στο θέμα των καταλήψεων στα σχολεία. Με κατεπείγον έγγραφό του που απέστειλε στις δύο Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής προειδοποιεί τους καταληψίες μαθητές ότι η συμπεριφορά τους στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα για διακοπή και διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας. Ακόμη, προειδοποιεί τους γονείς ότι η στάση τους συνιστά επίσης ποινικό αδίκημα για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων καθώς δεν αποτρέπουν τους μαθητές από τις καταλήψεις.

Η εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Ομοσπονδίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), καθώς και της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ), οι οποίες κάνουν λόγο για ενεργοποίηση μηχανισμών καταστολής που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» στο ήδη τεταμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της Παιδείας. «Η ενεργοποίηση για άλλη μία φορά των μηχανισμών καταστολής δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα-απεναντίας ρίχνει λάδι στη φωτιά» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Γρ. Καλομοίρης. Και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι ο εισαγγελέας επικαλείται την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έχει απορριφθεί από τη μεγάλη πλειονότητα του εκπαιδευτικού κόσμου δείχνει τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει το υπουργείο Παιδείας».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΟΛΜΕ, ο εισαγγελέας κινείται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού και σημείωσε ότι η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Παιδείας να εγκαταλείψει αυτές τις μεθόδους και να συζητήσει με τους μαθητές τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας που έχουν ως αποτέλεσμα 300 σχολεία σε όλη τη χώρα να τελούν υπό κατάληψη. Και κατέληξε: «Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν καθήσει στο σκαμνί εκατοντάδες γονείς και μαθητές για παράβαση των άρθρων που επικαλείται ο εισαγγελέας. Ωστόσο αθωώθηκαν γιατί δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν αυτές οι κατηγορίες».

Αντίστοιχες απόψεις εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ κ. Β. Τόγιας. «Τα αιτήματα των μαθητών,των γονιών και των εκπαιδευτικών είναι συγκεκριμένα και ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Τόγια, «και πέρυσι εισαγγελέας είχε καλέσει τους γονείς, αλλά υπήρξε άρνηση εκ μέρους μας να λάβουμε μέρος στην ποινικοποίηση των καταλήψεων». Αξίζει να σημειωθεί ότι εισαγγελική παρέμβαση επιχειρήθηκε και στο 1ο Λύκειο Καλαμάτας, το οποίο επισκέφθηκε προχθές το πρωί εισαγγελέας και ζήτησε να σταματήσει η κατάληψη. Τελικά, μετά την παρέμβαση της τοπικής ένωσης των καθηγητών (ΕΛΜΕ) ο εισαγγελέας δεν επενέβη. Με εισαγγελική παρέμβαση απειλήθηκαν οι καταληψίες μαθητές και σε άλλα σχολεία στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία. Για παράδειγμα, στο 1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας εισαγγελέας επιχείρησε να σταματήσει την κατάληψη και ζήτησε την προσαγωγή μαθητή της Γ΄ τάξης στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, επειδή δεν είχε μαζί του αστυνομική ταυτότητα,όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΟΤΑ ΤΡΙΓΚΑ
πηγή ΒΗΜΑ 17/10/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: