11 Οκτωβρίου 2008

Απόφαση της ΔΟΕ για τα εργασιακά μας Δικαιώμωτα


Αρ. Πρωτ:1384 Αθήνα 8/10/2008

Προς

Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Θέμα : Εργασιακά δικαιώματα Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και στις κατακτήσεις που έχουμε ως κλάδος και ως εκπαιδευτικό κίνημα. Απ’ όλους τους συλλόγους της χώρας έρχονται διαρκώς καταγγελίες για παραβίαση του ωραρίου, για ερμηνείες νόμων κατά το δοκούν, για πιέσεις στελεχών εκπαίδευσης, προς συναδέλφους, αξιολογικού και επιθεωρητικού χαρακτήρα.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ούτε τυχαία ούτε αποσπασματικά. Εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για την εκπαίδευση, ότι «όλα είναι καλά». Η κυβερνητική εικόνα σε βάρος των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται μια γενικευμένη εφαρμογή του «καθηκοντολογίου», στην προσπάθεια έντασης του αυταρχισμού, της «δικτατορίας» των εγκυκλίων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Η ουσία αυτής της αυταρχικής επίθεσης εστιάζεται στην προσπάθεια να ακυρωθούν οι Σύλλογοι Διδασκόντων, να ακυρωθεί το δικαίωμά τους να αποφασίζουν για τη λειτουργία του σχολείου, να ακυρωθεί η παιδαγωγική ελευθερία μέσα στα σχολεία.

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η μάχη που δίνουμε είναι μάχη ενάντια στην καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, μάχη για το διδακτικό ωράριό μας που απειλείται, μάχη για τη διεύρυνση της παιδαγωγικής ελευθερίας και της κατοχύρωσης των Συλλόγων διδασκόντων. Η μάχη πρέπει να δοθεί σχολείο – σχολείο και Σύλλογο το Σύλλογο. Κανένας συνάδελφος να μην υποκύψει στις απειλές ή στις «ηθικές παροτρύνσεις».

Η ΔΟΕ καλύπτει πλήρως συνδικαλιστικά με στάσεις εργασίας αν χρειαστεί όλους τους – τις συναδέλφους.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., συζήτησε ξανά το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας και σας ενημερώνει για τα εξής:

1. Ωράριο Εκπαιδευτικών

· Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το Ν. 2470/97. (24 ώρες για όσους έχουν ως 10 χρόνια υπηρεσίας, 23 ώρες από 10 -Ι5 χρόνια, 22 ώρες από 15-20 χρόνια και 21 ώρες από 20 και πάνω).

· Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ότι μπορεί συνάδελφος να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στα πλαίσια του εργασιακού του ωραρίου.

· Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ' ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο( όχι όμως διδακτικό) (π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων.

· Οι εγκύκλιοι της Διεύθυνσης Σπουδών που αναφέρονται σε «απασχόληση» των μαθητών είναι προδήλως παράνομες, αφού είναι αντίθετες με το Ν. 1566/85. Οι συνάδελφοι καλούνται, εφόσον συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο, να αρνούνται την προφορική ανάθεση υποχρεωτικής υπερωρίας. Ιδιαίτερα αρνητικοί πρέπει να είναι, όταν τους ζητείται να καλύπτουν ώρες εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που δεν έχουν καν τοποθετηθεί στα σχολεία (π.χ. Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής) τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν αδιόριστοι. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ τους παρέχει πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη γι’ αυτό.

· Σε περίπτωση μακροχρόνιας απουσίας εκπαιδευτικού ειδικότητας είναι φανερό ότι πρέπει άμεσα να έρχεται στο σχολείο αναπληρωτής και σε καμία περίπτωση να μην αναλαμβάνουν με υπερωρία οι συνάδελφοι. Η ΔΟΕ σ’ αυτές τις περιπτώσεις ζητά την αναμόρφωση του προγράμματος έως ότου έρθει αναπληρωτής. Το ίδιο ζητάμε και για την περίπτωση του καταργημένου προγράμματος «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ». Επίσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση υποχρεωτικής ανάθεσης από το ΠΥΣΠΕ, τότε καλύπτεται ο συνάδελφος με στάσεις εργασίας.

· Κανείς δεν υποχρεούται στα κενά του να «απασχολεί» με οποιοδήποτε τρόπο τμήματα, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου. Για τις περιπτώσεις ολιγοήμερης απουσίας εκπαιδευτικού να αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων για την αναπλήρωση. Κάθε απασχόληση σε τμήμα θεωρείται διδακτικό ωράριο. Οι συνάδελφοι να μην εφαρμόζουν καμιά προφορική εντολή για κάλυψη ωραρίου πέραν του διδακτικού τους, και αν συμβεί αυτό, να ζητούν γραπτή εντολή, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν υπερωρία. Βέβαια και στην περίπτωση της γραπτής εντολής από το ΠΥΣΠΕ (και μόνο) ο συνάδελφος μπορεί να κάνει στάση εργασίας για την οποία καλύπτεται από τη ΔΟΕ και από το Σύλλογο εκπαιδευτικών.

· Οι στάσεις εργασίας σε «υποχρεωτική» υπερωρία, αφού δεν εντάσσονται ούτε στο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο ούτε και στο εργασιακό ωράριο, δεν περικόπτονται από το μισθό του εκπαιδευτικού.

2. Υποχρεωτικές υπερωρίες

Ο μόνος υπεύθυνος για την ανάθεση υπερωριών (σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου) είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων. Σε άλλη περίπτωση μόνο με σύμφωνη γνώμη του ΠΥΣΠΕ μπορούν να ανατεθούν υπερωρίες εγγράφως και οριζόμενες συγκεκριμένα.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι αντίθετο με την ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών και καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αναθέτουν υποχρεωτικές υπερωρίες σε συναδέλφους. Καλούμε, επίσης, και τους αιρετούς των ΠΥΣΠΕ να μη συνηγορούν, σε καμιά περίπτωση, σε ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών.

Αν παρ’ όλα αυτά ο Δ/ντής Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του ΠΥΣΠΕ, αναθέσει υποχρεωτικές υπερωρίες το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει συνεχείς στάσεις εργασίας για τη συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων.

3. Ολοήμερο Σχολείο

Το Δ. Σ. της ΔΟΕ θεωρεί απαράδεκτο το μη υπολογισμό των ωρών σίτισης σε όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα Ολοήμερα.

Θεωρεί επίσης απαράδεκτο το να μη χωρίζονται σε υποτμήματα μαθητών, με βάση τις ηλικιακές τους ανάγκες, πληθωρικά τμήματα έως 26 μαθητών.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού από το Ολοήμερο Σχολείο θεωρεί απαραίτητο να καλύπτεται άμεσα η θέση από αναπληρωτή. Σε άλλη περίπτωση να γίνεται αναμόρφωση του προγράμματος.

4. Νηπιαγωγεία

Το θέμα των νηπιαγωγείων και των νηπιαγωγών και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη πίεση του Υπουργείου Παιδείας να θεσπίσει ¨πρωινή ζώνη¨, συνιστά ωμή παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Οι συναδέλφισσες νηπιαγωγοί θα πρέπει να εφαρμόσουν το πάγιο ωρολόγιο πρόγραμμα για τα Νηπιαγωγεία και να μην αποδεχθούν την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αύξηση του ωραρίου τους. Με απόφαση του το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τους καλύπτει κηρύσσοντας συνεχείς στάσεις εργασίας στην περίπτωση επιβολής αύξησης του ωραρίου τους από τη διοίκηση (πρωινή ζώνη 07:00 – 08:00, επιμήκυνση ωραρίου στα κλασικά και ολοήμερα τμήματα.

Για το ζήτημα των νηπιαγωγείων και των εργασιακών προβλημάτων των νηπιαγωγών το Δ. Σ. της ΔΟΕ έχει τοποθετηθεί αναλυτικά σε σχετική του απόφαση. Αυτό που πρέπει να γίνει όμως κατανοητό, είναι ότι τα εργασιακά δικαιώματα των νηπιαγωγών μας αφορούν όλους γιατί οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτά θα μεταβάλλει γενικότερα και προς το χειρότερο τις εργασιακές κατακτήσεις όλων μας.

5. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί απαράδεκτη και καταχρηστική την παρέμβαση των Σχολικών Συμβούλων στη λειτουργία των Συλλόγων Διδασκόντων, σχετικά με την κατανομή των τάξεων ή την υποχρεωτική επιβολή υλοποίησης προγραμμάτων. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έρχονται σε αντίθεση με το Ν. 1566/85 (οι εγκύκλιοι δεν καταργούν το Νόμο) και καλούνται οι Σύλλογοι Διδασκόντων να επιμείνουν στις αποφάσεις τους. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παρέχει γι αυτό πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη στους συναδέλφους.

6. Για όλα τα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα που προκύπτουν στο σχολείο ο Σύλλογος Διδασκόντων οφείλει να συνεδριάζει και να τοποθετείται δημόσια για αυτά.

Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα βασικά μας δικαιώματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: