Εβρος και Πάτρα. Οδυνηρός κοινός «τόπος», το απερίγραπτο δράμα των λαθρομεταναστών. Δεκαέξι πτώματα ξέβρασε η θάλασσα στον Εβρο, οκτώ στα ελληνικά και άλλα τόσα στα τουρκικά παράλια. Ανάμεσά τους και εκείνο Ελληνα διακινητή.
Στην Πάτρα νέο «αίμα» εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών κατακλύζει τις πλατείες του κέντρου της πόλης.
Του Ηλια Κανιστρα
ΠΑΤΡΑ. Σπίτια τους έχουν κάνει τις πλατείες και κρεβάτια τους τα παγκάκια και το γκαζόν, ενώ προσπαθούν με χαρτόκουτα να προφυλαχθούν από την παγωνιά της νύχτας. Οι πιο «τυχεροί» μένουν σε έναν άθλιο καταυλισμό από ξύλα και νάιλον ή σε εγκαταλελειμμένα ετοιμόρροπα σπίτια. Που γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα όταν ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν, αφού πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος για επέκταση. Οι περισσότεροι δεν βρίσκουν φαγητό κάθε μέρα, έχουν κακή υγεία, αφού στερούνται τα αυτονόητα -σωματική καθαριότητα, σωματικές ανάγκες. Κάποιοι προβαίνουν σε μικροκλοπές σε περίπτερα, μίνι μάρκετ, αρτοποιεία κ. ά. για την εξασφάλιση κάποιων φαγώσιμων. Αλλοι, στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, δεν διστάζουν να χτυπούν κουδούνια σπιτιών και να παρακαλούν για λίγο ψωμί.
Αυτή είναι η καθημερινή άθλια ζωή των περίπου 2.500 παράνομων μεταναστών που ήλθαν και ζουν στην Πάτρα με ένα μόνο όνειρο. Να τρυπώσουν σε κάποιο από τα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία με προορισμό τη δική τους Γη της Επαγγελίας, που δεν είναι άλλη από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών έχει αυξηθεί. Εκτός από τους Αφγανούς, έχουν φθάσει μετανάστες από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιζιστάν, τη Σομαλία, το Σουδάν, αλλά και χώρες της Βορείου Αφρικής και της Ασίας. Μένουν στην παραλιακή ζώνη και στις πλατείες που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι. Οι πλατείες Τριών Συμμάχων, Ολγας και Πίνδου έχουν «καταληφθεί» από μετανάστες, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στην παραλιακή ζώνη δυτικά του λιμανιού και στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Οταν πλησιάζει η ώρα αναχώρησης των πλοίων, οι μετανάστες προσπαθούν να μπουν σε κάποιο φορτηγό με προορισμό την Ιταλία, με αποτέλεσμα να ακολουθεί κυνηγητό με τους λιμενικούς. Μάλιστα, ορισμένοι δεν δίστασαν ακόμα και να ανέβουν σε πλοίο από την άγκυρα. Πριν από λίγες ημέρες, ένας Αφγανός βρέθηκε στη θάλασσα και θα πνιγόταν αν ένας λιμενικός δεν έπεφτε στο νερό για να τον σώσει. Δεν είναι καθόλου εύκολη η «απόδραση» από το λιμάνι. Μέρες, μήνες σέρνονται στην περιοχή. Κάποιοι μπλέκουν με διαρρήξεις ή ναρκωτικά. Μόλις πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη νεαρός Αφγανός ο οποίος προσπάθησε να δώσει ηρωίνη σε αστυνομικό που προσποιόταν τον οδηγό φορτηγού, για να τον μεταφέρει παράνομα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι κάτοικοι στην παραλιακή ζώνη της Ηρώων Πολυτεχνείου και κυρίως αυτοί που διαμένουν στην οδό Ευρώτα, η οποία βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον άθλιο καταυλισμό. Διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια και ζητούν από τους φορείς να βρεθεί λύση με τους μετανάστες. Οπως ανέφερε στην «Κ» μία από τους κατοίκους, η κ. Λέτα Στάθη - Σταματοπούλου, αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο απ’ όλα είναι το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχουν τίποτα απολύτως εναντίον των μεταναστών. «Φοβόμαστε για την υγεία μας και κυρίως για την υγεία των παιδιών μας», τονίζει η κ. Στάθη - Σταματοπούλου, «αφού είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών λόγω των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών». Επίσης, οι κατά καιρούς συμπλοκές μεταξύ διαφόρων εθνοτήτων τους δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και προσέχουν ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. «Είμαστε αποκλεισμένοι στα ίδια μας τα σπίτια», δηλώνει η ίδια, ενώ σπεύδει να υπογραμμίσει ότι πολλές φορές οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν παράσχει βοήθεια στους μετανάστες.
Η κατασκευή του Κέντρου Φιλοξενίας κρίνεται ως μία λύση κυρίως για τους μετανάστες, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Ομως, όπως εκτιμάται, η αποτελεσματικότερη λύση στο ζήτημα θα ήταν η ενδυνάμωση των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι, ώστε να σταματήσει η δράση των κυκλωμάτων που ζητούν από 500 έως και 2.500 ευρώ το άτομο για την παράνομη μεταφορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου