9 Οκτωβρίου 2008

Υφεση «τύπου '30» προβλέπει το ΔΝΤ, ενώ η κρίση βαθαίνει, παρά τις τονωτικές ενέσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών με μείωση των επιτοκίων.




















"Νέα μεγάλη κλοπή σε βάρος των εργαζομένων, με τη λεηλασία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα κ.ά.».

"Τα μισά λεφτά έχουν χάσει τα ταμεία «παίζοντας» τα λεφτά των ασφαλισμένων στα τοξικά ομόλογα. Από τα 1.280 εκατ. ευρώ των δομημένων που ψώνισαν οι «αδαείς» διοικήσεις των ταμείων την περίοδο Ιούνιος 2005-Φεβρουάριος 2007 έχουν απομείνει στα χαρτοφυλάκιά τους τα 700 εκατ. ευρώ τα οποία δεν επεστράφησαν.


Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για διορθωτικές κινήσεις τελικά δεν δόθηκαν πίσω τα χρήματα παρά μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Η σημερινή αξία αυτών των 700 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει στα ταμεία εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τα 400 εκατ., ενώ οι αποδόσεις κυμαίνονται κοντά στο 1%.

Αυτά τα τοξικά προϊόντα οι διοικήσεις των συγκεκριμένων ταμείων τα αγόρασαν στο ακέραιο (100% της ονομαστικής τιμής) αν και τότε παράγοντες της αγοράς τα τιμολογούσαν στο 80%. Σήμερα δε ο θεματοφύλακας αυτών των προϊόντων, η Εθνική Τράπεζα εν προκειμένω, ενημερώνει τα ταμεία ότι η αξία τους έχει περιοριστεί στο 54,5% και η ετήσια απόδοση είναι στο 0,97%.


Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω τοξικά προϊόντα αγοράστηκαν με κυβερνητική επίνευση και υπουργικό συντονισμό, χωρίς ποτέ να διερευνηθούν οι ευθύνες, εκτός ίσως από την απομάκρυνση δύο συναρμόδιων υπουργών, του υπουργού Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη και του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα. Επίσης, δεν επεστράφησαν «όλα τα λεφτά σε όλα τα ταμεία», όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση επιλεκτικά επέστρεψε ορισμένα δομημένα αλλά τουλάχιστον 19 ταμεία εξακολουθούν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τέτοια τοξικά προϊόντα.


Με αυτά τα οικονομικά «αποτελέσματα» είναι αναμενόμενο τα ταμεία να βρίσκονται στο κόκκινο και να υποχρεούνται στην εκποίηση άλλων, σταθερής απόδοσης, τίτλων, όπως είναι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Τα ταμεία μετρούν ήδη απώλειες 2,1 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και, συνολικά, άνω των 3,5 δισ. από το τέλος του 2006.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ταμεία Γ. Κουτρουμάνη, από τα τέλη του 2006, ημερομηνία από την οποία έχει να ενημερωθεί η κατάσταση με τα στοιχεία των ταμείων, οι απώλειες στις περιουσίες των ασφαλισμένων υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ." ( από το ΔΕΛΤΙΟ ΑΤΑΚΤΟ της
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ deltioatakto@yahoo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: