4 Νοεμβρίου 2008

Κλέβουν τα Ταμεία!
Είναι όλοι τους συνένοχοι!


Eξανεμίζονται σταδιακά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Aυτή είναι στον ελλαδικό χώρο μια άμεση συνέπεια από τη συνεχιζόμενη απαξίωση των χρηματιστηριακών αγορών παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας. H κυβέρνηση προσπαθεί επιμελώς να κρύψει την πραγματικότητα, εμφανίζοντας την αρμόδια υπουργό απασχόλησης, Φ. Πάλλη Πετραλιά, να κάνει ασαφείς μεν, καθησυχαστικές δε δηλώσεις, πως η περιουσία των ταμείων δεν πρόκειται να υποστεί μειωτικές μεταβολές.
Mόνο, όμως, το γεγονός πως τα διαθέσιμα στοιχεία που με το σταγονόμετρο δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, αφορούν το τέλος του 2006, σχεδόν δύο χρόνια πίσω δηλαδή, και ενώ έχει μεσολαβήσει την προηγούμενη χρονιά η υπόθεση της απάτης και της λεηλασίας των αποθεματικών από τις κατευθυνόμενες τοποθετήσεις στα «δομημένα ομόλογα», και η φετινή απαξίωση τόσο των μετοχών, όσο και των αμοιβαίων κεφαλαίων τουλάχιστον από 50
έως 80% κατά μέσο όρο, λειτουργεί σαν έμμεση επιβεβαίωση του προβλήματος που έχει ανακύψει.
Πληροφορίες που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον τύπο, αναφέρουν πως οι απώλειες κατά προσέγγιση των αποθεματικών των ταμείων αγγίζουν, αν δεν έχουν ξεπεράσει, τα 6 δις ευρώ. Kαι αυτό τη στιγμή που ακόμα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον πάτο του βαρελιού.
Φυσικά το ζήτημα της διασπάθισης των αποθεματικών, βρίσκεται στο ίδιο το νομικό πλαίσιο και κύρια στην πολιτική εκείνη που από την κυβέρνηση Σημίτη το 1999, θεσμοθέτησε το «παίξιμο» των εργατικών εισφορών στον τζόγο, τουλάχιστον κατά το 25% του κάθε φορά υπολοίπου τους, όπως θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Παπαϊωάννου. Bορά λοιπόν στις τυχοδιωκτικές διαθέσεις της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας, ο ιδρώτας των εργαζομένων και των επαγγελματιών, προκειμένου το κεφάλαιο, οι τράπεζες και οι μεγαλοκαρχαρίες της αστικής τάξης, να πετυχαίνουν τις υψηλές τους αποδόσεις, να λυμαίνονται το «ζεστό χρήμα» μέσα από κάθε είδους χορηγήσεις και θαλασσοδάνεια, και όλα αυτά με ξένα κόλλυβα, με τους κόπους και τις αποδοχές των πληβείων του συστήματος.
Aποκαλύφθηκε παράλληλα πως από τα γνωστά δομημένα ομόλογα και μάλιστα για μόνο τέσσερα από αυτά που υπάρχουν στοιχεία, οι απώλειες αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 240 εκατομμύρια ευρώ.
Eίναι δε σχεδόν βέβαιο πως, από τη στιγμή που στις HΠA θα εφαρμοστεί ο νόμος του Πόλσον (αμερικανός υπουργός οικονομίας), που προβλέπει την επαναξιολόγηση όλων των ομολόγων που θα αγοράσει το αμερικανικό δημόσιο, και των επενδύσεων σε ομόλογα των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση της σημερινής τους αξίας, με συνεπακόλουθο εκτός από αυτό να καταγραφούν και να συσσωρευτούν ζημιές στις τράπεζες, και άρα να κατρακυλήσουν ακόμα πιο κάτω οι αξίες των μετοχών τους που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ταμείων.
H αντίληψη που προβάλλεται, κύρια από την κυβερνητική πλευρά, πως οι σημερινές απώλειες έχουν λογιστικό και μόνο χαρακτήρα, είναι και αυθαίρετη και παραπλανητική. Όταν στη χώρα μας ψηφίζονται και υλοποιούνται νόμοι, όπως ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος που περικόπτει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μειώνει τις ασφαλιστικές παροχές με αιτιολογική βάση την αντιμετώπιση των «στρεβλώσεων» του συστήματος ασφάλισης και την ταμειακή ανεπάρκεια των ταμείων, το πρόβλημα μόνο λογιστικό δεν είναι, αφού σε αυτήν ακριβώς τη βάση ψαλιδίζονται οι κοινωνικές παροχές, ή όταν υπάρχουν ταμεία που κάθε μήνα αναγκάζονται να καταφύγουν στα αποθεματικά τους για να πληρώσουν συντάξεις στους ασφαλισμένους, όπως ο OAEE (πρώην TEBE, TΣA, TAE).
Σε αυτό το σκηνικό συνέναισαν όλα τα κόμματα και οι εκπρόσωποι της AΔEΔY στα διορισμένα Δ.Σ. των ταμείων.
Στα Δ.Σ. υπάρχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων (ΠAΣOK - NΔ - Συνασπισμός και KKE) και μέχρι σήμερα κανένας από τους «αντιπροσώπους» των εργαζομένων δε βγήκε προς τα έξω με ανακοίνωσή του για να πει τι έγινε.
Tο εργατικό κίνημα, οι δυνάμεις της δουλειάς και του μόχθου, οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, κανέναν εφησυχασμό δεν πρέπει να έχουν και οφείλουν να προβάλουν, και με την ευκαιρία των επερχόμενων κινητοποιήσεων, την απαίτηση: KATΩ TA XEPIA AΠO TA TAMEIA, ούτε μια δεκάρα στο χρηματιστηριακό τζόγο. Να αγωνιστούν ενάντια στη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων, απορρίπτοντας την ύπουλη και επικίνδυνη γραμμή της ΓΣEE, που ακόμα και σε αυτό το ζήτημα αποδέχεται τη «λελογισμένη» διαχείριση των αποθεματικών στα μονοπάτια του τζόγου των μετοχών, των αμοιβαίων και των ομολόγων.
Με πρόσφατη ανακοίνωσή του το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), μας «ανακοίνωσε» ότι, αφενός έχει χάσει 45% των αποθεμάτων του από το χρηματιστηριακό τζόγο, αφετέρου ότι από τις 1.200 αιτήσεις ΔΥ (το χρόνο) για το εφάπαξ, μπορεί να καλύψει μόνο τις… 590 (!) Στις εφημερίδες (Οκτώβρης 2008) γράφτηκε και δε διαψεύστηκε, ότι 85 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι απεβίωσαν χωρίς καν να πάρουν το εφάπαξ. (Αυτή τη στιγμή το εφάπαξ για τους ΠΕ υπαλλήλους κυμαίνεται από 48.000 έως 59.000 ευρώ για ΔΥ με 30 -35 έτη προϋπηρεσίας και τετραετή φοίτηση). Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση δίνει αυξήσεις, που κυμαίνονται στο 45 – 200% περίπου, στους Προέδρους των Ταμείων (οι αμοιβές του Προέδρου του ΤΕΑΔΥ αυξήθηκαν κατά 250%), γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλους τους συνταξιούχους.
Είναι φανερό για όλους μας ότι οι διορισμένες διοικήσεις των Ταμείων (Μετοχικό, Προνοίας και Επικουρικό), μαζί με τους ορισμένους από την ΑΔΕΔΥ εκπροσώπους των παρατάξεων, έχουν βαριές ευθύνες. Πρώτα απ’ όλα, βέβαια, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που «έσπρωξαν» τα αποθεματικά μας στο χρηματιστήριο και στην αγορά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα.

· Να επιστραφούν τα κλεμμένα τώρα!
· Να επανατοποθετηθούν τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδας με κρατική ρήτρα.
· Να δώσουν στη δημοσιότητα τις «εισροές» - «εκροές» των τελευταίων χρόνων.
· Να μας πουν οι ορισμένοι από την ΑΔΕΔΥ τις έγγραφες αντιρρήσεις τους.

Δημοσιεύουμε προς γνώσιν όλων τα ονόματα των ορισμένων από την ΑΔΕΔΥ αντιπροσώπων της στα Ταμεία

ΤΑΜΕΙΟ
ΟΝΟΜΑ
ΠΑΡΑΤΑΞΗ
1. Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)
Βρεττάκος Ηλίας
Αγωνιστική Συνεργασία

2. Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ)
Πόκας Σωτήρης
Σμυρλής Κώστας
Παππάς Δημήτρης
ΠΑΣΚ
ΔΑΚΕ
ΔΑΚΕ

3. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΑΔΥ)
Χόρτης Νίκος
Πολυμερόπουλος Βασίλης
Λαμπούδη Χρυσούλα

ΠΑΣΚ
ΔΑΚΕ
ΠΑΜΕ-ΕΣΑΚ-ΔΕΕ


Αθήνα, 31/10/2008 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: