12 Νοεμβρίου 2008

Σεισάχθεια



Η ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Λένε ότι όταν ο Σόλωνας στην αρχαία Αθήνα, σε μια περίοδο κοινωνικής έντασης και αγώνων, ανέλαβε να νομοθετήσει για το ξεπέρασμα της κρίσης, επέβαλε μεταξύ των άλλων μέτρων την παραγραφή των χρεών και την απελευθέρωση όλων όσων είχαν μετατραπεί σε δούλους από την αδυναμία πληρωμής τους. Ήταν ο γνωστός νόμος της σεισάχθειας (σείω (ταρακουνώ) + άχθος (βάρος, χρέος) Το ίδιο αίτημα επανέρχεται τακτικά ανά τους αιώνες για να εξαλείψει για λίγο τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από δουλοκτήτες, άρχοντες, τοκογλύφους, τράπεζες…

Τις τελευταίες μέρες από διάφορους πολιτικούς και εργατοπατέρες προκρίνονται λύσεις του τύπου «να παγώσουν οι υποχρεώσεις των ανέργων, πολυτέκνων κλπ για ένα-δύο χρόνια, να μειωθούν τα επιτόκια, να κρατικοποιηθεί η Εθνική τράπεζα κ.α. που απέχουν έτη φωτός από το μέγεθος πολιτικού θάρρους και οξυδέρκειας που απαιτούν αποφάσεις-νόμοι όπως του Σόλωνα. Η κρίση δημιουργήθηκε από την υπερσυσσώρευση κερδών του μεγάλου κεφαλαίου που καταλήστευσε το εργατικό λαϊκό εισόδημα. Που έφερε σε τέτοια οικονομική θέση τους εργαζομένους ώστε να μην μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και να αγοράσουν τα προϊόντα που παράγουν με τον ιδρώτα τους. Μόνη λύση λοιπόν: Να παραγραφούν τα χρέη από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας των εργαζομένων και τα χρέη από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια των φτωχών. Να απαλλοτριωθούν οι τράπεζες και να μπει εργατικός έλεγχος στον τραπεζικό τομέα. Επιτέλους σεισάχθεια για όλους τους εργαζομένους!


ΕΞΩΔΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΠΔΥ,ΤΕΑΔΥ,ΜΤΠΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΚΑΤΑ

1) Του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που εδρεύει στην Αθήνα, Σταδίου 31 ως νόμιμα εκπροσωπείται

2) Του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, που εδρεύει στην Αθήνα, Όθωνος 10 ως νόμιμα εκπροσωπείται

3) Του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, που εδρεύει στην Αθήνα, Λυκούργου 12, ως νόμιμα εκπροσωπείται

Από όλες τις οικονομικές αναλύσεις προκύπτει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση εξανεμίζει σταδιακά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Η μείωση της αξίας τόσο των μετοχών, όσο και των αμοιβαίων κεφαλαίων προβλέπεται τουλάχιστον στο 50 έως 80% κατά μέσο όρο. Πληροφορίες που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον τύπο, αναφέρουν πως οι απώλειες κατά προσέγγιση των αποθεματικών των ταμείων αγγίζουν, αν δεν έχουν ξεπεράσει, τα 6 δις ευρώ.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή του το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), μας

«ανακοίνωσε» ότι, αφενός έχει χάσει 45% των αποθεμάτων του από το χρηματιστηριακό τζόγο, αφετέρου ότι από τις 1.200 αιτήσεις ΔΥ (το χρόνο) για το εφάπαξ, μπορεί να καλύψει μόνο τις… 590 (!)

Το πρόβλημα φέρεται ως ιδιαίτερα μεγάλο καθώς πέρσι τα αποθεματικά λεηλατήθηκαν από τις κατευθυνόμενες τοποθετήσεις στα «δομημένα ομόλογα». Αποκαλύφθηκε πρόσφατα πως από τα ομόλογα αυτά και μάλιστα για μόνο τέσσερα από αυτά που υπάρχουν στοιχεία, οι απώλειες αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 240 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή τα αποθεματικά των Ταμείων δημιουργήθηκαν από τον ιδρώτα των εργαζομένων για να εξασφαλίσουν τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές και όχι για να γίνονται βορά στις τυχοδιωκτικές διαθέσεις της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας.

Επειδή στις εφημερίδες (Οκτώβρης 2008) γράφτηκε και δε διαψεύστηκε, ότι 85 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι απεβίωσαν χωρίς καν να πάρουν το εφάπαξ, ενώ αντίθετα αυξάνονται συντριπτικά οι αμοιβές των Προέδρων των Ταμείων!!

Επειδή με την ιδιότητά μας των εκλεγμένων συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων στους χώρους της εκπαίδευσης έχουμε άμεσο έννομο συμφέρον να πληροφορηθούμε ποια είναι η αξία της περιουσίας των ταμείων που ασφαλίζουν τους Έλληνες εκπαιδευτικούς δημοσίους υπαλλήλους και με ποιον τρόπο διαμορφώθηκε η αξία αυτή.

Οι εκπαιδευτικοί θα πληρώνουν για φάρμακα

από την τσέπη τους από τις 17 Νοεμβρίου

Από την τσέπη τους θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα φάρμακά τους από τις 17 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μετά την απόφαση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά να σταματήσουν την πίστωση.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να μην υπογράψουν ξανά ατομικές συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ ακόμα και αν το ταμείο εξοφλήσει τα χρέη του τα οποία πλέον ανέρχονται σε 70.000.000 ευρώ μόνο για τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, οι φαρμακοποιοί θα συνεργαστούν ξανά με τον ΟΠΑΔ μόνο στην περίπτωση που το Ταμείο δεχτεί να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο οι φαρμακοποιοί είχαν αποφασίσει και πάλι να σταματήσουν την πίστωση, όμως ανέστειλαν την απόφασή τους μετά τις υποσχέσεις που έλαβαν ότι θα αποπληρωθούν τα χρέη.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν σήμερα, από τον Σεπτέμβριο έχουν εισπράξει τις οφειλές μόνο ενός μήνα ενώ τα χρέη του ΟΠΑΔ είναι από τον Απρίλιο.


(πηγή: Δελτίο Άτακτο Νο51
της Ριζοσπαστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Συλλόγου Υπαίθρου Θεσ/κης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: