9 Νοεμβρίου 2008

Εκδήλωση-συζήτηση για την οικονομική κρίση

6.30μ.μ.
Μαράσλειο
Μαρασλή (Μετρό Ευαγγελισμός)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Νέο πεδίο δόξης για τις αγορές
ή
αιτία κοινωνικής αντεπίθεσης;
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Π. Παπακωνσταντίνου
Γ. Σταμάτης


σχετική βιβλιογραφία των ομιλητών



Περί Νεοφιλελευθερισμού
Συγγραφέας : Γ. Σταμάτης

Περιέχει άρθρα για τα παρακάτω θέματα:
Ελλείματα/χρέος, ΝΑΤΟ/πόλεμοι, παγκοσμιοποίηση, ιδεολογία της αγοράς, δημόσια υγεία, οικονομική πολιτική και αριστερά, αστικά ιδεολογήματα και κομμουνιστική θεωρία, attac, ανεργία/μισθοί, κοινωνική ασφάλιση-ασφαλιστικό, ΣΔΙΤ-συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, πετρέλαιο, άρθρο 16/αναθεώρηση συντάγματος, δολάριο/νομισματικά, νεοφιλελεύθερη δημοσιονομική πολιτική, ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, πανεπιστημιακό άσυλο, δομημένα ομόλογα

Συγγραφέας : Γ. Σταμάτης


O Γιώργος Σταμάτης αναπτύσσει στο βιβλίο αυτό τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής κρίσης που έπληξε για δύο σχεδόν δεκαετίες τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και αναλύει τα μέτρα υπέρβασης της κρίσης που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ιδιαιτέρως με τα μέτρα "σταθεροποίησης της οικονομίας". Bασική θέση του βιβλίου είναι ότι δεν υπάρχει οικονομική κρίση για την οικονομία στο σύνολό της αλλά κρίση για το κεφάλαιο (μείωση του ποσοστού κέρδους ή και των κερδών), κρίση για τους μισθωτούς εργαζόμενους (αυξανόμενη ανεργία και μειούμενοι μισθοί) και κρίση για το κράτος (δημοσιονομική κρίση). Eπειδή ακριβώς η οικονομική κρίση θίγει καίρια και τα οικονομικά του δημοσίου, το κράτος είναι αναγκασμένο να λαμβάνει μέτρα τα οποία απαλύνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο ίδιο το κράτος και στους επιχειρηματίες, ενώ ταυτοχρόνως εντείνουν τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους μισθωτούς. Πρόκειται για τα γνωστά μέτρα που συνιστούν τη λεγόμενη "πολιτική λιτότητας".



"Το χρυσό παραπέτασμα"

Συγγραφέας:Παπακωνσταντίνου Πέτρος

Η συζήτηση για τον καπιταλισμό της εποχής μας έχει ενδιαφέρον από πάρα πολλές απόψεις. Οι απαντήσεις που δίνονται από τις δυνάμεις της Αριστεράς στα ερωτήματα που ανακύπτουν καθορίζει εν πολλοίς και την πολιτική τους παρέμβαση στους αγώνες που ξεδιπλώνονται σήμερα. Μπορούμε να μιλάμε για ένα σύστημα που διατηρεί τα ουσιώδη γνωρίσματα που είχε εντοπίσει ο Μαρξ; Τι είναι ο ιμπεριαλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός, πολιτικές κάποιων μερίδων του κεφαλαίου ή βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος; Ποια κοινωνική δύναμη μπορεί να αντιπαρατεθεί συνολικά και νικηφόρα με το σύστημα;

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου προσεγγίζει τον ύστερο καπιταλισμό από τρεις συγκλίνουσες διαδρομές, στην Ιστορία, την πολιτική οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις. Υποστηρίζει ότι η λανθάνουσα κρίση μεταμορφώνει το σύστημα σε ένα είδος ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Δημιουργεί, όμως, και τη δυνατότητα μιας δημοκρατικής ανατροπής, που μπορεί να αναχαιτίσει τις απειλές για την ελευθερία, την παγκόσμια ειρήνη, τη βιόσφαιρα του πλανήτη και τον πολιτισμό του κοινωνικού ανθρώπου.


Η εποχή του Φόβου
Συγγραφέας: Π. Παπακωνσταντίνου


Ο συγγραφέας εξετάζει τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις σύγχρονες Δημοκρατίες η στροφή σε νεοαπολυταρχικές μορφές διακυβέρνησης σε συνδυασμό με τις νέες Tυραννίες του 21ου αιώνα: τον ασφυκτικό έλεγχο της πολιτικής από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα ΜΜΕ, τους υπερεθνικούς οικονομικούς και πολιτικούς οργανισμούς, αλλά και τις κατ’ ευφημισμόν Mη Kυβερνητικές Oργανώσεις, που λειτουργούν συχνά όχι ως αντίβαρα αλλά ως Δούρειοι Ίπποι της Aυτοκρατορίας. Συνισταμένη όλων αυτών θεωρείται ο εκφυλισμός της δημοκρατίας από μορφή άσκησης της λαϊκής κυριαρχίας σε μηχανή παραγωγής μιας προαποφασισμένης συναίνεσης – ένα είδος «νέου ολοκληρωτισμού» της ψηφιακής εποχής. Ωστόσο κάθε δράση δημιουργεί αντίδραση και το γκρίζο παγκόσμιο φόντο γεμίζει χρώματα όταν οι καταναλωτές φοβικών ειδήσεων γίνονται παραγωγοί ιστορικών γεγονότων.









Δεν υπάρχουν σχόλια: