Πορεία αλληλεγγύης στις φυλακές Κορυδαλλού
Τρίτη 18 Νοέμβρη, 6:00 μ.μ. Πλ. Ελευθερίας
Τρίτη 18 Νοέμβρη, 11:00 π.μ. στα Δικαστήρια
Απο την Δευτέρα, 3 Νοέμβρη 2008
φυλακισμένοι απεργοί πείναςζητάνε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης
Ζητάνε μεταξύ άλλων :
- μείωση του όριου έκτισης της ποινής για την απόλυση υπό όρους,
- κατάργηση των πειθαρχικών ποινών,
- την αποσυμφόρηση των φυλακών,
- βελτίωση των συνθηκών υγιεινής των όρων επισκεπτηρίου,
- εξανθρωπισμό των συνθηκών στα κέντρα μεταγωγών,
- να γίνεται χρήση αδειών
- καθώς και να εφαρμοστεί το μέτρο των εναλλακτικών ποινών, να πάψει η κατάχρηση της προφυλάκισης
"Αυτό που ίσως δεν καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι για να συμπαρασταθούμε στα αιτήματα των συνανθρώπων μας πίσω από τα κάγκελα για ανθρώπινη μεταχείριση είναι ότι, στη χώρα με τις περισσότερες και μακρύτερες προφυλακίσεις στην ΕΕ, όπου όλοι μας είμαστε δέσμιοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο καθένας μας θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης."
"Οι κρατούμενοι σε 21 φυλακές όλης της χώρας έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου αποχή συσσιτίου και πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργία πείνας μέσα στις επόμενες ημέρες, διεκδικώντας εφαρμογή και βελτίωση του σωφρονιστικού κώδικα και ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Υψώνοντας τη φωνή τους για πρώτη φορά με τόσο μαζικό, συγκροτημένο και αποφασιστικό τρόπο, δεν απευθύνονται μόνο στην ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης αλλά και σε όλη την κοινωνία. Οφείλουμε να τους ακούσουμε και να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί τους.
“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος. Να υπάρξουν νέες φυλακές, για να αποσυμφορηθεί αυτή η κατάσταση”. Κάρολος Παπούλιας , 6/11/08"
Από το δελτίο τύπου της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων
Συγχρόνως αυξάνεται και ο αριθμός των απεργών δίψας. Ηδη στις φυλακές Μαλανδρίνου 10 κρατούμενοι -απεργοί πείνας- έχουν σταματήσει να πίνουν νερό από το Σάββατο, γεγονός το οποίο επιδεινώνει ταχύτερα την κατάσταση της υγείας τους.
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, από την οποία προέρχονται και τα παραπάνω στοιχεία, η συμπλήρωση τριών εβδομάδων απεργίας πείνας κατατάσσει την κινητοποίηση των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, σε μια από τις μεγαλύτερες του είδους πανευρωπαϊκά. Η Πρωτοβουλία μαζί με άλλες οργανώσεις έχει προγραμματίσει για σήμερα, Τρίτη 18 Νοέμβρη, διαδήλωση αλληλεγγύης, ενόψει της κατάθεσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης νομοσχεδίου για τις φυλακές, τα μέτρα του οποίου χαρακτηρίζονται «ψίχουλα» από τους κρατούμενους.
Όπως σημειώνεται σε κείμενο αναλυτικών θέσεων της Πρωτοβουλίας, «οι εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης δεν απαντούν στα προβλήματα που σωρεύτηκαν στις φυλακές και οδήγησαν στη μαζική κινητοποίηση και δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες των κρατούμενων απεργών πείνας. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει την αθλιότητα που επικρατεί στις φυλακές και το δίκαιο των αιτημάτων των κρατουμένων δεν ικανοποιεί κανένα ουσιαστικό αίτημά τους»
Σε μια άλλη παρέμβαση, σε ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας σημειώνεται ότι «τα τελευταία χρόνια κάτω από την πίεση ενός ασφυκτικού κλίματος περιστολής ουσιαστικών και δικονομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και υπέρμετρης αυστηρότητας ως μέσου απόδειξης της εντιμότητας των δικαστών έχουν οδηγηθεί σε υπερπληθυσμό κρατουμένων που υπερβαίνουν τις 12.000 -χωρίς να συνυπολογίζονται όσοι κρατούνται εν όψει διοικητικής απέλασης και όσοι κρατούνται δίκαια ή άδικα στα αστυνομικά τμήματα. Πρόκειται για πληθυσμό πενταπλάσιο σε σχέση με εκείνον του 1978 (τότε κρατούνταν 2.500 άνθρωποι) παρά την πληθώρα `«φιλελεύθερων» νομοθετημάτων των τελευταίων ετών που θα έπρεπε να συμβάλλουν στον αποπληθωρισμό των φυλακών και όχι στο αντίθετο».
Η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα όλα τα κατάλληλα, πρακτικά μέτρα ώστε να εκλείψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και να συμμορφωθεί η χώρα μας με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για την κράτηση σε φυλακές, τις προτάσεις ανεξάρτητων αρχών όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις διεθνείς συμβάσεις όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων ( CAT) και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου