27 Νοεμβρίου 2008

ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΚΩΜΑ



Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις ιδιωτικές δαπάνες με 57% επί των συνολικών δαπανών υγείας, αφήνοντας πίσω ακόμα και χώρες που ως γνωστόν δεν έχουν κρατικά συστήματα υγείας, αλλά πλήρως ιδιωτικοποιημένα, όπως είναι οι ΗΠΑ και το Μεξικό.

Το ελληνικό κράτος τσιγκουνεύεται να ξοδευτεί για την υγεία των πολιτών του κι έρχεται τελευταίο ανάμεσα σε 30 χώρες του πλανήτη. Αυτά αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης) «Πανόραμα Υγείας 2007», που αφορά το έτος 2005.

Η συμμετοχή στις συνολικές δαπάνες υγείας της ελληνικής πολιτείας είναι η χαμηλότερη όλων των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Καλύπτει μόνο το 43% αυτών κι έρχεται τελευταία, με τις ΗΠΑ και το Μεξικό να προηγούνται με 45%. «Ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της υγείας σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ εκτός από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Μεξικό», αναφέρει η έκθεση του διεθνή οργανισμού. «Ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών για την υγεία είναι 73%. Στο Λουξεμβούργο, την Τσεχία, πολλές σκανδιναβικές χώρες, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, η δημόσια δαπάνη για την υγεία ξεπερνά το 80% -αγγίζει και το 90%- των συνολικών εξόδων υγείας», προσθέτει.
Και από τη στιγμή που το κράτος κάνει τα στραβά μάτια, οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώσουν για να έχουν την υγεία τους. Το 57% των συνολικών δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές στη χώρα μας. Στο Μεξικό και τις ΗΠΑ που ακολουθούν, οι πολίτες πληρώνουν το 55% και το 50% αντίστοιχα, ενώ ο μέσος όρος που θέτει ο ΟΟΣΑ είναι το 25%. Στον μέσο όρο είναι χώρες όπως η Πορτογαλία (26%), η Ουγγαρία (25%) και η Σλοβακία (23%). Στη Σουηδία, τη Βρετανία, την Τσεχία και το Λουξεμβούργο οι ιδιωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών δαπανών υγείας.
Οι παραπάνω αριθμοί επιβεβαιώνονται, σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, και από το ποσοστό που διαθέτει κάθε νοικοκυριό από τον προϋπολογισμό του για την υγεία. «Στην Ολλανδία και τη Γαλλία κάθε νοικοκυριό ξοδεύει λιγότερο από 1% για δαπάνες υγείας, ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα το ποσοστό ξεπερνά το 6%». *

Με 100 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα «τρέχει» το χρέος στο ΕΣΥ απορρυθμίζοντας και υπονομεύοντας στην ουσία τη λειτουργία των νοσοκομείων στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, δαπανώντας το 6% του οικογενειακού τους προϋπολογισμού για εξετάσεις, γιατρούς και φάρμακα στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που ακόμα και στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό μόλις αγγίζει το 2%...* Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ συρρικνώνεται, από 3% του ΑΕΠ το 2004 έγινε 2,4% το 2008. Οι δαπάνες για την υγεία αποτελούν το 6% των τακτικών εξόδων του προϋπολογισμού, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη των «27» είναι υπερδιπλάσιος, δηλαδή 13,6%.
* Το χρέος των νοσοκομείων ήταν 2,2 δισ. ευρώ το 2004 και από τότε μέχρι σήμερα έχει εκτιναχθεί στα 4,4 δισ. ευρώ.


* Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 57%, όταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 25% και στην Ευρωπαϊκή Ενωση 28%. Οι επιδόσεις αυτές ξεπερνούν τις ΗΠΑ και συναγωνίζονται το Μεξικό.


ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: