25 Σεπτεμβρίου 2008

Δελτίου τύπου της ΔΟΕ για τα προβλήματα των νηπιαγωγείων και νηπιαγωγών

Αθήνα 23/9/2008

Προς

Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καμιά απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας για τα εκρηκτικά προβλήματα του δημόσιου νηπιαγωγείου και των νηπιαγωγών

Για μια ακόμη φορά οι εκπαιδευτικοί αντίκρισαν τις κλειστές πόρτες του ΥΠΕΠΘ απέναντι στα αιτήματά τους για την αναβάθμιση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Ο Υπουργός είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στην κυβερνητική επιτροπή, ενώ τα ΜΑΤ βρίσκονταν για μια ακόμη φορά απέναντι στις νηπιαγωγούς και τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, υπερασπίζοντας τη συντηρητική πολιτική της Κυβέρνησης. Ενώ η ΔΟΕ έχει από τις 19 Αυγούστου αποστείλει επιστολή συνάντησης προς τον Yπουργό, καμιά απάντηση δεν έχει λάβει μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση που έγινε με το Γ.Γ. του ΥΠΕΠΘ:

  • Για μια ακόμη φορά, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΠΘ, επανέλαβε τα ίδια, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που δεν γίνεται να αλλάξει, ώστε να ενισχυθεί το Δημόσιο Νηπιαγωγείο, παραπέμποντας τους εκπαιδευτικούς στον Υπουργό Οικονομικών και στην παγκόσμια κρίση.
  • Καμιά απάντηση δεν έδωσε για τη γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας και των Νηπιαγωγείων, που συνεχίζουν να στεγάζονται σε υπόγεια και μαγαζιά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία.
  • Καμιά απάντηση για το αίτημα της ίδρυσης 1.000 νέων νηπιαγωγείων που θα απορροφήσουν τα 60.000 προνήπια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω από τη Δημόσια Προσχολική Αγωγή. Υπεραμυνόμενος, μάλιστα, των πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης, ο Γ.Γ. τόνισε ότι την ευθύνη την έχουν οι γονείς που δε στέλνουν τα προνήπια στο νηπιαγωγείο και ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποχρεώσει κανέναν να εγγράψει τα παιδιά του, αφού το πρώτο έτος (4 - 5 ετών) της προσχολικής Αγωγής δεν είναι υποχρεωτικό.
  • Στο αίτημα για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά, απάντησε ότι αυτό αντιβαίνει στις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης, καθώς και ότι και οι ιδιώτες έχουν δικαίωμα να ανοίξουν νηπιαγωγεία.
  • Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ παραδέχτηκε, μη δυνάμενη να αμφισβητήσει τα στοιχεία της ΔΟΕ, ότι οι μόνιμοι διορισμοί μειώνονται την επόμενη διετία και, αντί των μόνιμων διορισμών, ανακοίνωσε την πρόσληψη ανασφάλιστων εργαζομένων (προγράμματα stage) για ειδικό προσωπικό, σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Καμιά απάντηση λοιπόν για το αίτημα των 2.000 επιπλέον διορισμών Νηπιαγωγών και για πρόσθετη νηπιαγωγό σε κάθε νηπιαγωγείο. Την ίδια στιγμή αποκαλύφθηκε περίτρανα, στη συνάντηση, ότι συνεχίζουν να υπάρχουν πάνω από 1.700 κενά στα σχολεία (κυρίως σε ειδικότητες), ενώ το Υπουργείο μιλούσε για «μικροκομματικές σκοπιμότητες», όταν ο ίδιος αριθμός κενών παρουσιάστηκε στην κοινή συνέντευξη ΔΟΕ - ΟΛΜΕ.
  • Καμιά απάντηση δεν πήραν οι εκπαιδευτικοί, από το Γ.Γ., για τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα Νηπιαγωγείου, και δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ζήτημα των τεράστιων πιέσεων που δέχονται οι Νηπιαγωγοί για να λειτουργήσουν τα Νηπιαγωγεία με πληθωρικά τμήματα έως και 28 παιδιών.
  • Καμιά απάντηση δεν πήραν οι εκπαιδευτικοί για την καταστρατήγηση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών και την άμεση εξίσωσή του με όλη την υπόλοιπη εκπαίδευση. Αντίθετα φάνηκε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ δεν έχει σοβαρή γνώση του ζητήματος αφού ταύτιζε το εργασιακό με το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών.

Από τη συνάντηση προέκυψε, πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής, την προώθηση των αναδιαρθρώσεων για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας και του δικαιώματος στη μόρφωση. Ήταν σαφής η θέση της για μια επιχειρηματική παιδεία που θα αντιμετωπίζει τους γονείς και τους μαθητές ως πελάτες, ενώ τους εκπαιδευτικούς τους θέλει υποταγμένους και άβουλους δέκτες αυτής της πολιτικής. Γι αυτό, άλλωστε, σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί τα κρούσματα αυταρχισμού απέναντι σε εκπαιδευτικούς που, με τη γνώμη τους κριτικάρουν τις επιλογές της διοίκησης, απέναντι σε συλλόγους διδασκόντων που με την ίδια τους την ψυχή προσπαθούν να περισώσουν το Δημόσιο σχολείο. Η κυβέρνηση ήταν σαφής για την αντιμετώπιση των αγώνων των εκπαιδευτικών με τα ΜΑΤ και την αστυνομία.

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική οι εκπαιδευτικοί θα απαντήσουν με πανεκπαιδευτικό μέτωπο και νέους αγώνες. Στην κατεύθυνση αυτή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 29/9/08 συνάντηση των Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. και ΟΛΜΕ για το συντονισμό της δράσης τους.

Από τη Δ.Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: