30 Απριλίου 2008

αφιέρωμα: εργατική Πρωτομαγιά


1η Μάη 2008
Να διαλέξουμε το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα!

Ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα, την ανεργία, το ασφαλιστικό




Για να μην ξεχνάμε:

-Την 1η Μαϊου του 1886 ( εργάσιμη μέρα) γύρω στους 340.000 εργάτες διαδήλωσαν στις ΗΠΑ. Περίπου 190.000 είχαν κατέβει σε απεργία, από τους οποίους οι 80.000 στο Σικάγο. Στην κεφαλή της πορείας ο συνδικαλιστής Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα εφτά τους παιδιά. Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο μέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμιτ, όταν απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό, ακολούθησε συμπλοκή και η Αστυνομία με τους μπράβους της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά, σκοτώνοντας 4 απεργους και τραυματίζοντας πολλούς.
Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο κατά της αστυνομικής βίας στην πλατεία Χέιμαρκετ. Η διαδήλωση ήταν πολυπληθής και ειρηνική, όμως όταν η αστυνομία πήρε εντολή να τη διαλύσει με τη βία, ρίχτηκε μια χειροβομβίδα από τη μεριά των διαδηλωτών, ανοίχτηκε πυρ κατά βούληση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 διαδηλωτές, 6 αστυνομικοί (από φίλια ή αντίπαλα πυρά) και να τραυματιστεί απροσδιόριστος αριθμός.
-Κατηγορήθηκαν οι συνδικαλιστές, όλοι εκτός από δύο γερμανοί μετανάστες. Στις 11 Νοεμβρίου 1887 ανέβηκαν στην αγχόνη τραγουδώντας τη Μασσαλιώτιδα οι Πάρσονς, Σπάιτς, Φίσερ, ΄Ενγκελ , ο Λουί Λίνγκ αυτοκτόνησε στο κελί του λίγο πριν απαγχονιστεί....
Οι Φίλντεν, Σβάμπ και Νίμπ έμειναν 7 χρόνια φυλακή αφού μια μέρα πριν εκτελεστούν, ο κυβερνήτης μετέτρεψε την θανατική ποινή τους σε ισόβια κάθειρξη .

Στην Ελλάδα ο πρώτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη.
- Το 1893 2000 άτομα διαδήλωσαν στις 2 του μάη, που ήταν Κυριακή, ζητώντας 8ωρη, εργασία, αργία την Κυριακή και ασφάλιση των εργατικών ατυχημάτων.
-Το 1894 γίνεται εκδήλωση με τα ίδια αιτήματαστο Στάδιο. Μετά το 1894 δε φαίνεται να υπήρξαν εορτασμοί της Πρωτομαγιάς.
- Το 1922 γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά στον Πειραιά, στον Ηλεκτρικό.
-Η πρώτη Πρωτομαγιά που βάφτηκε στο αίμα ήταν εκείνη του 1924 . Στην πλατεία Κοτζιά έγινε συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η οποία απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Η αστυνομία χτύπησε τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο εργάτης Σ. Παρακευαϊδης και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.
-Το 1929, έχοντας ψηφίσει το Ιδιώνυμο, η κυβέρνηση Βενιζέλου προχώρησε σε 400 συλλήψεις, κατάληψη γραφείων εργατικών συνδικάτων και κατασχέσεις εφημερίδας.
ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936. Έγιναν 3 συγκεντρώσεις σε Αθήνα - Πειραία. Στην ιστορία έμεινε εκείνη της Θεσσαλονίκης. Στις 29 Απριλίου είχε ξεκινήσει η μεγάλη απεργία των καπνεργατών, επεκτάθηκε γρήγορα σε κάθε μέρος της Ελλάδας που υπήρχαν κέντρα επεξεργασίας καπνού και γρήγορα έγινε πανεργατική. Ο Ι Μεταξάς σε επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη είχε δηλώσει ότι οι αρχές έπρεπε να χτυπήσουν τους διαδηλωτές στο ψαχνό. Στις 9 Μαϊου στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου πέφτει νεκρός από τις σφαίρες των οργάνων της τάξης ο νεαρός οδηγός Τάσος Τούσης. Οι διαδηλωτές εξοργισμένοι τον τοποθετούν πάνω σε μια ξύλινη πόρτα και τον μεταφέρουν στους δρόμους της πόλης διαμαρτυρόμενοι. Οι νεκροί θα φτάσουν τους 12 και οι τραυματίες τους 300. η μάνα του Τούση θα πληροφορηθεί το γεγονός, θα τρέξει και θα πέσει μοιρολογώντας πάνω στο παιδί της. Αυτή τη φωτογραφία θα δει δημοσιευμένη ο Γ. Ρίτσος και εμπνευστεί τον Επιτάφιο. Στο σημείο εκείνο στήθηκε το μνημείο του καπνεργάτη.
- Πρωτομαγιά του 1944 εκτελούνται 200 κρατούμενοι από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου - οι περισσότεροι Ακροναυπλιώτες και Αναφιώτες εξόριστοι, που είχαν παραδοθεί στους κατακτητές από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου- στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ήταν αντίποινα, γιατί στις 27 Απριλίου 1944 , στους Μολάους της Λακωνίας, αντάρτες του ΕΑΜ έστησαν ενέδρα σε πομπή τεσσάρων γερμανικών αυτοκινήτων, σκοτώνοντας ένα Γερμανό στρατηγό, τους επιτελείς του και το μεγαλύτερο μέρος της φρουράς του.


"Σκοπευτήριο Καισαριανής¨
του Γ. Ρίτσου


Εδώ πέσαμε. Παιδιά του λαού. Γνωρίζετε γιατί.
γυμνοί, κατάσαρκα φορώντας τις σημαίες.

-η Ελλάδα τις έραψε με ουρανό και άσπρο κάμποτο-
ακούσατε τις ομοβροντίες στα μυστικόφωτα αττικά χαράματα.
Είδατε πουλιά, που πέταξαν αντίθετα στις σφαίρες
αγγίζοντας με τα φτερά τους, τον ανατέλλοντα πυρφόρον.
είδατε τα παράθυρα της γειτονιάς ν' ανοίγουνε στο μέλλον.
εμείς μερτικό δε ζητήσαμε...Τίποτα...μόνον
θυμηθείτε το: αν η ελευθερία
δεν βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας,
εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα. Γειά σας."













Δεν υπάρχουν σχόλια: