20 Δεκεμβρίου 2008

«Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες,




ετούτες είναι οι δικές μας μέρες»



1η ΗΜΕΡΑ


Σάββατο 6 Δεκεμβρίου.

9 το βράδυ. Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Ανδρέας Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. 15 χρονώ. Νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Στην καρδιά. Μέχρι τα μεσάνυχτα η οδύνη και η οργή έχουν βγάλει στον δρόμο χιλιάδες νέους. Η Ελλάδα στις φλόγες από τα Εξάρχεια μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία μέχρι το πρωί. Είναι μόνον η αρχή...

2η ΗΜΕΡΑ

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου.

Συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και πορεία στη Γενική Ασφάλεια. Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας στις φλόγες. Οδοφράγματα, πέτρες και μολότοφ από τη μία, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και ακατάπαυστες ρίψεις δακρυγόνων από την άλλη. «Καμία υλική ζημιά δεν μπορεί να συγκριθεί με την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου», δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης.
«τώρα που οι μπάτσοι σκοτώνουν τα παιδιά σας, εσείς ακόμη κλεισμένοι στα κλουβιά σας;»

3η ΗΜΕΡΑ


Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου.

Μαζικές διαδηλώσεις. «Οι μαθητές θα πούνε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη». «Επεσε το Κολωνάκι». «Αναψε το δένδρο στο Σύνταγμα». Φράσεις δημοσιογράφων από τη ζωντανή μετάδοση των γεγονότων. Το αγανακτισμένο ξέσπασμα παραμένει για τρίτη μέρα ανεξέλεγκτο. Πύρινα οδοφράγματα, καμένες τράπεζες και δημοσια κτίρια, κατεστραμμένες βιτρίνες, σπασμένα μαγαζιά, λεηλασίες και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα. Πετροπόλεμος. Ενα σύννεφο δακρυγόνων καλύπτει την Ελλάδα. Η φλόγα της εξέγερσης, σαν ολυμπιακή δάδα, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.


4 η ΗΜΕΡΑ


Τρίτη 9 Δεκεμβρίου.

«Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό».


Ακόμη και στην κηδεία του αδικοχαμένου μαθητή οι φρουροί του νόμου ρίχνουν βολές στον αέρα. Πάνω από 10. Και λάδι στη φωτιά. Οπως και η προκλητική απολογία των εκτελεστών. Που πυροβόλησαν το θύμα ακόμη μια φορά. «Ολα δυστυχώς είναι μια παρεξήγηση», λέει ο συνήγορός τους. «Ολοι στους δρόμους χωρίς παρεξήγηση», προτρέπει αφίσα της κατάληψης ΑΣΟΕΕ. Χιλιάδες στους δρόμους, στις συγκρούσεις και τα οδοφράγματα χωρίς καμία ανάγκη προτροπής. Οι κρατούμενοι σε 23 φυλακές της χώρας κάνουν αποχή συσσιτίου σε ένδειξη πένθους. Εκρηξη σε κτίριο της Αστυνομίας στο Μεξικό σε ένδειξη αλληλεγγύης.

5 η ΗΜΕΡΑ

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.

Σε γενικό ξέσπασμα κατά της κυβέρνησης και της κρατικής καταστολής μετατρέπεται η πανεργατική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ολοήμερες πορείες στη Βουλή και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. «Αυτοί δολοφονήσαν τον συμμαθητή μας - τους δρόμους πνίγει η οργή μας». Καταλήψεις, αποχές, συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες και αποκλεισμούς δρόμων αποφασίζουν τα συντονιστικά μαθητών και φοιτητών.

6 η ΗΜΕΡΑ

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου.

Τα αστυνομικά τμήματα σε μαθητικό κλοιό. Βροχή από πέτρες, αυγά αλλά και... λουλούδια. «Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα - κλαίμε κι από μόνοι μας», γράφουν σε επιστολή τους στην «Ε» οι φίλοι του Αλέξη. Πολυτεχνείο, ΑΣΟΕΕ, Νομική συνεχίζουν την... εξεγερτική δράση. Με δεκαχίλιαρα που θυμίζουν τριχίλιαρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαγοράσει συνειδήσεις. Και βγάζει για πρώτη φορά τις ειδικές κατασταλτικές αντιτρομοκρατικές μονάδες, κοινώς τα ΕΚΑΜ, το βράδυ στα Προπύλαια. Ολα όμως συνεχίζονται.

7η ΗΜΕΡΑ

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. «Φύγετε, φύγετε», φωνάζουν θαμώνες στα καφέ αλλά και περαστικοί από τον πεζόδρομο στην Κοραή, στα ΜΑΤ την ώρα που συλλαμβάνουν πιτσιρίκια. «Αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό ο Κούγιας να πεθάνει από εξοστρακισμό». Το γραφείο του πάντως δεν γλίτωσε. Μια τεράστια μαυροκόκκινη σημαία κυματίζει για λίγο μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη. Τα ΕΚΑΜ κάνουν την εμφάνισή τους για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Τα χημικά για έβδομη: 4,5 τόνοι υπολογίζεται ότι έχουν ριφθεί σε μια βδομάδα πανελλαδικά.






8 η ΗΜΕΡΑ

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου.

«ΖΕΙΣ». Να φεγγοβολά. Σχηματισμένο από δεκάδες κεράκια μπροστά στη Βουλή. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αναμμένα κεριά και στον Λευκό Πύργο. Στα Εξάρχεια ξεχωριστή συγκέντρωση στη συμβολή των δρόμων του πένθους και της μνήμης. Στην οδό «Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου». Εκεί όπου τελείωσε μια ζωή και ξεκίνησε η οργή. Η οργή του Μαύρου Δεκέμβρη. Συμπλοκές, δακρυγόνα, οδομαχίες. Μια οργή που δεν τελειώνει.

9 η ΗΜΕΡΑ

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου.

Το πρωί καταλαμβάνεται ο ραδιοφωνικός σταθμός 9,84. Διαδηλωτές πετάνε τις κουκούλες τους στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και φοιτητές πραγματοποιούν μηχανοκίνητη πορεία στη Θεσσαλονίκη. Συναυλίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις. «Λεφτά για την παιδεία και όχι για τα ΜΑΤ και την Αστυνομία»: είμαστε πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε δυνάμεις ασφαλείας (με 681 όργανα ανά 100.000 κατοίκους έναντι 597 μ.ό.) και τελευταίοι σε δαπάνες για την παιδεία με μόλις το 4% του ΑΕΠ έναντι του 5,18% που είναι ο μέσος όρος ΟΟΣΑ.

10η ΗΜΕΡΑ

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου.

Το κύμα ανυπακοής δεν μαζεύεται. Καθιστική διαμαρτυρία μαθητών έξω από τη ΓΑΔΑ. Στην προσφορά λουλουδιών δέχονται χημικά και ξύλο. Αποκλεισμός των αστυνομικών τμημάτων σε όλη τη χώρα. «Δύο φορές τη μέρα θα κάνουμε πορεία, μπάτσοι θα πεθάνετε απ' την ορθοστασία». Με στόχο να κάνουν τις «συγκοινωνίες δημόσιο αγαθό» νέοι και νέες καταργούν τα ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων στον σταθμό του μετρό στο Πανεπιστήμιο, προτρέποντας τους επιβάτες να επιβιβαστούν δωρεάν. Με δακρυγόνα διαλύεται μουσική διαμαρτυρία με μαθητές μουσικών λυκείων, φοιτητές μουσικολογίας, καθηγητές και ηλικιωμένους οργανοπαίχτες παραδοσιακών οργάνων στα Προπύλαια.

11 η ΗΜΕΡΑ

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου.

Μία μέρα μετά τη γιορτή του Αγίου Ελευθερίου νεαροί αποφασίζουν να δώσουν «λεφτεριά στους φυλακισμένους τηλεθεατές». Καταλαμβάνουν το στούντιο της δημόσιας τηλεοράσης την ώρα των δηλώσεων του πρωθυπουργού στο δελτίο ειδήσεων και μεταδίδουν ζωντανά το μήνυμά τους: «Σταματήστε να κοιτάτε, βγείτε όλοι στους δρόμους», «άμεση αποφυλάκιση όλων των συλληφθέντων», «Ελευθερία σε όλους μας». Εμπρηστική επίθεση στο στρατηγείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή. Αποκλεισμός του «μοιραίου» Ε' αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων από κατοίκους με αίτημα να φύγει. Περίπου 5.500 ευρώ στοίχισε η εξαγορά της ελευθερίας για τους καταδικασθέντες αστυνομικούς της ζαρντινιέρας.

12 η ΗΜΕΡΑ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Η λέξη «Αντίσταση» σε πέντε γλώσσες ήταν το μήνυμα στο πανό που κρεμάστηκε από το σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, τον Βράχο της Ακρόπολης. Την ίδια στιγμή ομάδα «εξεγερμένων εργατών» κατέλαβε τη ΓΣΕΕ στην Πατησίων, με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών στα επεισόδια των τελευταιών ημερών, οι οποίοι ξεπερνούν τους 200 στην Αθήνα. Διαδήλωση διαμαρτυρίας για αυτούς «που δολοφονούν δεκαπεντάχρονους» από μαθητές τη· Αθήνας, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ.

13 η ΗΜΕΡΑ

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου.

Τραυματισμός 16χρονου μαθητή Λυκείου από σφαίρα αγνώστου στο Περιστέρι. Μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

«Αυτή η πολιτική δολοφονεί, δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή». «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθαν της κυβέρνησης οι τελευταίες μέρες». Από τα Χανιά ώς τη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα την πορεία δεν διαλύει η βροχή αλλά και πάλι η απροκάλυπτη καταιγίδα των δακρυγόνων. Οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης επισκιάζουν τα γιορτινά λαμπιόνια στο κέντρο. «Κουμής, Κανελλοπούλου, Αλέξης, Καλτεζάς, φασίστες δολοφόνοι θα το 'βρετε από μας». Καταλήψεις και αποχές. Κλειστά περισσότερα από 600 σχολεία και πολλές σχολές ΑΕΙ.

14 η ΗΜΕΡΑ


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου.

Συγκεντρώσεις κατά της κρατικής βίας από μαθητές σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και του Πειραιά. «Εμπρός λαέ στο δρόμο των αγώνων, κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων». «Η αστυνομία δολοφονεί, εδώ και τώρα

να αφοπλιστεί». Συναυλία διοργανώνουν τα Συντονιστικά μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων:
«Αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία» .
«Με σφαίρες και βία δεν γίνεται παιδεία»
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/12/2008).


Ο Παρθενώνας από μόνος του κι εξ εαυτού του αποτελεί ο ίδιος μια δήλωση της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου δημοκρατικά μηνύματα στα τείχη της Ακρόπολης και μάλιστα μηνύματα της νεολαίας, μάλλον ευχαρίστηση προκαλούν στο μνημείο, το κοσμούν κι επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του -πολιτικόν κι ανθρωπιστικόν· γίνονται μέρος της δόξας του και δηλώνουν με τη σειρά τους ότι η αρχική δήλωση του μνημείου που δημιουργήθηκε ακριβώς για να καταδείξει τη δύναμη και το μεγαλείο του λαού, συνεχίζει να εμπνέει. Πρέπει να 'ναι λοιπόν κανείς ή αγράμματος ή χολερικός για να μιλά περί βεβήλωσης του Παρθενώνα κι άλλα τέτοια αντιδραστικά παρόμοια. (Ή παιδαριωδώς καιροσκόπος.....)
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 19.ΧΙΙ.2008 stathis@enet.gr







Συνεχίζουμε.........

«-Να τα πούμε;
-Ναι.
-Να τα πούμε;
-Ναι.
-Τρίγωνα κάλαντα μπροστά απ' τη Βουλή, Χριστούγεννα θα κάνετε φορώντας τη στολή».




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ίσως σας ενδιαφέρει:
http://www.conspiracy-channel.gr/media/247/Πύρινα σπαθιά, ξύλινα λόγια/