6 Δεκεμβρίου 2008

Αστυνομικός δολοφόνησε εν ψυχρώ ανήλικο



Ειδικός φρουρός πυροβόλησε και σκότωσε χθες βράδυ 16χρονο στα Εξάρχεια. Οδοφράγματα, φωτιές και δακρυγόνα στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη.







Βράδυ Σαββάτου στα Εξάρχεια και μετά από ασήμαντο διαπληκτισμό νεαρών με πλήρωμα περιπολικού, 2 αστυνομικοί επέστρεψαν (5 λεπτά αργότερα) και ο ένας πυροβόλησε στο στήθος 15χρονο δολοφονώντας τον εν ψυχρώ.

Πορείες και συγκρούσεις σε όλη την Ελλάδα. Καταλήφθηκαν το Πολυτεχνείο, η ΑΣΣΟΕ, η Νομική. Επεισόδια έγιναν στην Πάντειο. Συγκρούσεις, επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και διαδηλώσεις στις περισσότερες μεγάλες πόλεις.




Πορεία Σήμερα Κυριακή 1.00 μ.μ.

από το Μουσείο στη ΓΑΔΑ




24 χρόνια πριν, Νοέμβριος 1985 : Ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς δολοφονείται

1990: Ο αστυνομικός Μελίστας αθωώνεται από το Εφετείο


Ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας πυροβόλησε τον Μιχάλη Καλτεζά στο πίσω μέρος του κεφαλιού από απόσταση είκοσι μέτρωνκαθώς ο νεαρός έτρεχε μαζί με άλλους διαδηλωτές προς την πλατεία Εξαρχείων. Αμέσως μετά το θάνατο του Καλτεζά καταλήφθηκε το παλιό Χημείο στη Σόλωνος και το Πολυτεχνείο. Το πρωί της 18ης δόθηκε η άδεια από την Επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου, με πρόεδρο τον πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλο, να μπει η αστυνομία στο Χημείο. Η εισβολή έγινε με χρήση δακρυγόνων, για πρώτη φορά μετά το 1976, και οι αστυνομικοί συνέλαβαν 37 άτομα τα οποία ξυλοκόπησαν


O Μελίστας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε στις 25/1/1990 από το Εφετείο, με δικηγόρο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο καθώς του αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό το ότι ήταν "εν βρασμώ ψυχής". Η αθώωσή του προκάλεσε νέα σοβαρά επεισόδια με κατάληψη του Πολυτεχνείου από δυνάμεις της αριστεράς και αναρχικούς.




Δεν υπάρχουν σχόλια: