1 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΚΑΙ ΕΛΜΕ ΑΤΤΙΚΗΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 28/11/08, μετά από κάλεσμα του Α’ Συλλόγου Αθηνών Π.Ε., πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ ανοιχτή σύσκεψη Δ.Σ. των Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις Γ.Σ. ή Δ.Σ. εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Π.Ε. Α΄ Αθήνας, «Αθηνά», «Αριστοτέλης», «Παρθενώνας», Πειραιά «η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου – Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Αιγάλεω, «Δ. Γληνός», «Κ. Σωτηρίου», Ν. Σμύρνης, Άνω Λιοσίων (παρατηρητής) και από τις ΕΛΜΕ Ελευσίνας και Άνω Λιοσίων-Ζεφειρίου-Φυλής.

Στη σύσκεψη έγινε ένας πρώτος απολογισμός της δράσης των Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ για τα ασφαλιστικά ταμεία, το εφάπαξ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, κατατέθηκαν αποφάσεις και προτάσεις για την κοινή δράση σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τα ζητήματα της λιτότητας, των περικοπών, του νέου προϋπολογισμού και της ωρομισθίας. Συγκεκριμένα :

Α) Στις 17 Νοέμβρη, πριν την πορεία του Πολυτεχνείου, εκπαιδευτικοί από Συλλόγους Π.Ε. και ΕΛΜΕ πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Οργανισμού Περίθαλψης-Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ). Στη συνέχεια, με πορεία, μετέβησαν στα γραφεία της διοίκησης του ΟΠΑΔ, όπου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Χιόνη. Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας συνέπιπταν χρονικά με τη διακοπή της παροχής φαρμάκων, διότι ο ΟΠΑΔ χρωστάει στα φαρμακεία την εισφορά του ταμείου εδώ και μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου εργαζομένων στον ΟΠΑΔ, το ποσόν ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ περίπου στα φαρμακεία της Αττικής και σε 300.000.000 ευρώ στα φαρμακεία όλης της χώρας. Επίσης, ο ΟΠΑΔ καθυστερεί τις αμοιβές για ιατρικές επισκέψεις εδώ και 8 μήνες, ενώ χρωστάει στα νοσοκομεία εδώ και 3 χρόνια!! Για τη φετινή χρονιά, ο ΟΠΑΔ χρηματοδοτήθηκε με 1.150.000 ευρώ και έδωσε 800 εκ. ευρώ για να πληρώσει τα χρέη του μέχρι τον περασμένο Ιούνη.

Σήμερα ο ΟΠΑΔ αφορά 1.435.000 ασφαλισμένους ενώ το 2003 οι ασφαλισμένοι Δ.Υ. ήταν 1.100.000 (αύξηση 29,10 %) με την επιχορήγηση να μένει ίδια. Η κυβέρνηση «έριξε» στον ΟΠΑΔ, στρατιωτικούς, παπάδες, πανεπιστημιακούς, ειδικούς φρουρούς, τον ΟΛΠ, χωρίς να αυξήσει την επιχορήγηση, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει ο Οργανισμός χρέη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και, οι Δ.Υ., ενώ πληρώνουν κανονικά εισφορές, να μην παίρνουν φάρμακα.

Αυτή τη στιγμή, παρά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την εκ νέου χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, πολλά φαρμακεία - στην Αττική τουλάχιστον - δεν εφαρμόζουν την απόφαση αυτή, προφανώς λόγω του ύψους της οφειλής του ΟΠΑΔ και τη δυσπιστία προς τις διαβεβαιώσεις Αβραμόπουλου για την άμεση εξόφληση μέρους αυτής.

Β) Στις 26 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας, κατάληψη του ΤΠΔΥ και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Στη συνάντηση εκπροσώπων Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ με τον πρόεδρο του ΤΠΔΥ κ. Θωμόπουλο) επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων με το χειρότερο τρόπο. Για να εκπληρώσει στοιχειωδώς τις υποχρεώσεις του απέναντι στους συνταξιούχους το Ταμείο Πρόνοιας απαιτούνται τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ.

Γ) Οι δραματικές εξελίξεις στα ασφαλιστικά ταμεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η τραγική κατάσταση στο χώρο της υγείας (νοσοκομεία που υπολειτουργούν, εμπάργκο φαρμάκων από φαρμακεία και προμηθευτές), αποτελούν τα πρώτα μόνο επεισόδια της κρίσης που επελαύνει. Για αυτή την κρίση, υπεύθυνοι δεν είναι οι εργαζόμενοι που βλέπουν τα βιβλιάρια υγείας τους να γίνονται κουρελόχαρτα, ούτε οι απλήρωτοι συνταξιούχοι. Υπεύθυνοι είναι αυτοί, που χρόνια παρακρατούν αλλά δεν καταβάλουν στα ταμεία μας τις υπέρογκες εισφορές μας, που επιδοτούν σήμερα τα 28 δις ευρώ τις τράπεζες, είναι οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές που ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές. Την ίδια στιγμή :

- Ο νέος προϋπολογισμός δεν προβλέπει τίποτα για έκτακτη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΠΑΔ, ενώ αντίθετα, συνεχίζει την ίδια πολιτική λιτότητας και περικοπών για την παιδεία και την υγεία.

- Πάνω από 20% των εργαζόμενων στην εκπαίδευση και συνολικά στο δημόσιο, ζουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, stage, κλπ.) και ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου στερούνται τις εισφορές τους.

Οι εκπαιδευτικοί και συνολικά οι εργαζόμενοι δε χρωστάμε πουθενά, σε κανέναν και τίποτα. Δε θα πληρώσουμε εμείς την οικονομική κρίση. Σε αυτήν ακριβώς την περίοδο χρειάζεται συνέχεια, γενίκευση και κλιμάκωση των πρωτοβουλιών των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε προς τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ τα εξής:

1.     Να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των Γενικών Συνελεύσεων των
νοσοκομείων «Αττικόν» και Γεν. Κρατικού Νίκαιας (Δευτέρα 1-12, ώρα 15:00 στο αμφιθέατρο του Αττικού Νοσοκομείου)για συντονισμό του αγώνα και οργάνωση
κοινής δράσης για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας. Να προτείνουμε στη συγκεκριμένη σύσκεψη την κοινή διοργάνωση απογευματινού συλλαλητηρίου με άξονες την παιδεία – υγεία – κοινωνική ασφάλιση – περίθαλψη.

2. Να προχωρήσουμε σε τοπικές δράσεις πλατιάς καμπάνιας και ενημέρωσης για την ακρίβεια και λιτότητα (μοίρασμα προκηρύξεων, ανάρτηση πανό σε κεντρικά σημεία κλπ.) το Σάββατο 6-12.

3. Να διοργανώσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ταμείο Πρόνοιας (Σταδίου 31), την Τρίτη 9 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ.

4. Να συμμετάσχουμε μαζικά στη γενική απεργία την Τετάρτη 10-12 και να πάρουμε μέρος με κοινό μπλοκ Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ στο συλλαλητήριο.

5. Να προχωρήσουμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, απαιτώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των ωρομισθίων, την Πέμπτη 18-12, στις 9.30 π.μ.

6. Καλούμε τις ομοσπονδίες και τα σωματεία εργαζομένων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν άμεσα ξεκάθαρες αγωνιστικές αποφάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. Αποφάσεις που δεν θα κουκουλώνουν τις ευθύνες των εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, αποφάσεις που θα βάζουν τέλος στο τζογάρισμα των αποθεματικών μας με τη συναίνεση του συνδικαλιστικού κινήματος.

7. Να προχωρήσουμε σε κοινή έκδοση αφίσας με το παρακάτω περιεχόμενο.

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

· Να επιστραφούν τα κλεμμένα τώρα! - Ούτε δεκάρα στο τζόγο του χρηματιστηρίου.

· Να χρηματοδοτηθεί άμεσα το Ταμείο Προνοίας και να πληρώσει εδώ και τώρα το εφάπαξ

· Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά

. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους – να πληρώσει ο ΟΠΑΔ άμεσα τα χρέη του σε γιατρούς – φαρμακεία

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ»

Αθήνα 28 Νοέμβρη 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: