16 Δεκεμβρίου 2008

ΑΣΕΠ: αιφνίδια αναβολή του διαγωνισμού εκπαιδευτικών Χωρίς να ανακοινωθεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής του

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas.gr xkatsikas@xkatsikas.gr

Πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών το ΑΣΕΠ έπειτα από «οδηγία» του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε την αναβολή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, «λόγω της γενικότερης αναταραχής των τελευταίων ημερών ιδιαίτερα στον χώρο της Παιδείας, και των αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν ανακύψει, η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ αποφάσισε την αναβολή της διεξαγωγής του γραπτού διαγωνισμού για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων τριών χιλιάδων διακοσίων εξήντα (3.260) θέσεων εκπαιδευτικών λειτουργών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 20 και 21 Δεκεμβρίου 2008. Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του ανωτέρω διαγωνισμού θα γνωστοποιηθεί με νεώτερη ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, η οποία θα εκδοθεί στις αρχές Ιανουαρίου». Αναστάτωση
Η αναβολή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, καθώς η νέα αιφνίδια απόφαση του ΑΣΕΠ δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ που λέγεται διαγωνισμός των εκπαιδευτικών που αφορά συνολικά περίπου 80.000-

συνολικά- υποψηφίους. Η ιστορία των παλινδρομήσεων του ΑΣΕΠ σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού, που έχει φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης χιλιάδες υποψηφίους εκπαιδευτικούς, έχει τις αρχές της τρεις μήνες πριν. Τότε, στις αρχές του φθινοπώρου, έγινε γνωστό από ανεπίσημες δηλώσεις απ΄ το ΑΣΕΠ ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τους δύο πρώτους μήνες του 2009. Ξαφνικά, στις 26 Νοεμβρίου και ενώ οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί είχαν κάνει τον προγραμματισμό του διαβάσματός τους, το ΑΣΕΠ έπειτα από πίεση του υπουργείου Παιδείας, ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση του διαγωνισμού που αφορούσε υποψήφιους εκπαιδευτικούς των κλάδων των Δασκάλων, ΠΕ02 Φιλολόγων, ΠΕ03 Μαθηματικών, ΠΕ04 Φυσικών, ΠΕ08 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας, θα διεξάγονταν στις 20 και 21 Δεκεμβρίου. Χθες, 15 Δεκεμβρίου, πέντε ημέρες πριν από την πραγματοποίησή του το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται, χωρίς και πάλι να ανακοινώσει νέα ημερομηνία. Η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ) εκφράζοντας τους χιλιάδες υποψηφίους ανακοίνωσε ότι: «Όπως, λοιπόν, τελευταία στιγμή μάθαμε ότι δίνουμε 20-21 Δεκεμβρίου, έτσι και τελευταία στιγμή μάθαμε ότι δεν θα δώσουμε. Και προκύπτουν φυσικά τα παρακάτω ερωτήματα. Υποτίθεται ότι ο διαγωνισμός ενώ σχεδιαζόταν για Φεβρουάριο αποφασίστηκε εν μια νυκτί να γίνει 20-21 Δεκεμβρίου γιατί δεν προλάβαιναν να κάνουν διορισμούς. Σε περίπτωση αναβολής πώς θα προλάβουν; Αφού τα Γυμνάσια και τα Λύκεια βρίσκονται σε καταλήψεις, γιατί ο διαγωνισμός δεν διεξάγεται σε δημοτικά σχολεία; Πότε ακριβώς περίμεναν να κάνουν τις τελικές δοκιμές, τρεις ημέρες πριν δώσουμε; Κι αν πήγαινε κάτι στραβά; Είναι τουλάχιστον εξευτελιστικό, ανάλγητο και ανήθικο να χρησιμοποιούν τις δίκαιες μαθητικές κινητοποιήσεις για να καλύψουν το γεγονός ότι είναι ανοργάνωτοι».


Σοβαρά προβλήματα στον προηγούμενο διαγωνισμό

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχαν προβλήματα που αφορούσαν:

1. Ερωτήσεις εκτός ύλης (βλ. Νεοελληνική Λογοτεχνία).

2. Θέματα που ακυρώθηκαν μετά την εξέταση (βλ. Φυσική).

3. Θέματα που επιδέχονταν πολλές απαντήσεις (βλ. Ιστορία).

Υπάρχει επώνυμη καταγγελία που φανερώνει ότι η λειτουργία του σκάνερ, στη διαδικασία της διόρθωσης των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, δεν είναι πάντα επιτυχής. Το ΑΣΕΠ οφείλει να βρει τον τρόπο να μη δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα στο θέμα αυτό.

Μετά τα αποτελέσματα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζήτησαν από το ΑΣΕΠ να δουν τα γραπτά τους. Πολλοί, λοιπόν, είδαν:

● γραπτά χωρίς κανένα σημάδι διόρθωσης- γραπτά ανέγγιχτα, ● γραπτά με τεράστιες αποκλίσεις βαθμολογίας μεταξύ των δύο βαθμολογητών και πάντα μια τελική βαθμολογία που πλησιάζει τον χαμηλότερο βαθμό, ● βαθμολογίες με λανθασμένους υπολογισμούς είτε γιατί το σκάνερ έκανε λάθος είτε γιατί αυτός που τις υπολόγισε υπήρξε απρόσεκτος... Η απάντηση του ΑΣΕΠ:... «δεν έχετε δικαίωμα αναβαθμολόγησης».

Τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα είναι σε γνώση των υπηρεσιών του ΑΣΕΠ που σχετίζονται με τον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών. Αυτό που απομένει είναι να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε τα φαινόμενα να μην επαναληφθούν.
πηγή /www.tanea.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: