19 Μαρτίου 2009

Μας κλέβουν τη ζωή!


« Κεντρική μας επιλογή ήταν, είναι και παραμένει η ανάγκη να στηρίξουμε το εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας και να συνεισφέρουν οι οικονομικά ευπορότεροι στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.» Γιάννης Παπαθανασίου

Υπουργός Οικονομίας 18 Μαρτίου 2009

Η κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της πολιτικής κλοπής του πλούτου από τα χέρια των εργαζομένων ανακοίνωσε τις μειώσεις ουσιαστικά μισθών στο δημόσιο για το 2009.

Συγκεκριμένα για τους μισθούς:

Οι μισθωτοί του δημοσίου με μικτές αποδοχές πάνω από 1700 ευρώ δεν θα πάρουν τίποτα το 2009.

Οι μισθωτοί με μικτές αποδοχές από 1500-1700 ευρώ θα πάρουν εφάπαξ βοήθημα 300 ευρώ και οι μισθωτοί με μικτές αποδοχές κάτω από 1500 ευρώ θα πάρουν βοήθημα 500 ευρώ.

Δεν υπολογίζονται στις μικτές αποδοχές τα οικογενειακά επιδόματα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θεωρούμαστε οικονομικά «ευπορότεροι» και δεν θα πάρουμε κανενός είδους αύξηση.

Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα τα μέτρα αυτά:

Σημαίνουν ουσιαστική μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών μας και για το 2009 σε συνέχεια της πορείας μείωσης της τα τελευταία 20 χρόνια. Με τον επίσημο πληθωρισμό στο 2% αλλά τον ανεπίσημο στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης να είναι περίπου στο 10% (χαρακτηριστικά ρύζι αύξηση 14% το 2008) η εργαζόμενοι θα έχουν φέτος ακόμα λιγότερες δυνατότητες για κάλυψη βασικών τους αναγκών.

Σημαίνουν διαρκές φρενάρισμα της μισθολογικής μας εξέλιξης αφού οι ετήσιες αυξήσεις αθροίζονται σε βάθος χρόνου η μία στην άλλη. Μια αύξηση φέτος είναι αύξηση για πάντα.

Σημαίνουν μείωση των συντάξιμων αποδοχών μας όταν φτάσει η ώρα της σύνταξης. Αφού η σύνταξη υπολογίζεται βάση του βασικού μισθού η μη αύξηση του φέτος σημαίνει μείωση της σύνταξης μας μετά από χρόνια.

Τι σηματοδοτούν τα μέτρα αυτά στην οικονομική πολιτική:

Σηματοδοτούν ένα άλλο δημόσιο που λειτουργεί ως ιδιώτης εργοδότης. Που αποφασίζει κόντρα στις ανάγκες των εργαζομένων να μη δίνει αυξήσεις κάθε χρόνο αλλά εφάπαξ «bonus» (και αυτό λίγο απέχει από το να κόβει bonus δηλαδή επιδόματα).

Σηματοδοτούν μια πολιτική προσλήψεων και αμοιβών όπου θα υπάρχουν μεγάλες διακρίσεις και διαχωρισμοί μεταξύ των εργαζομένων και στο μισθολογικό (πέραν του ασφαλιστικού όπου ήδη υπάρχουν). Για αυτό ο υπουργός κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να τα βρούνε για νέο μισθολόγιο των προσλαμβανώμενων μετά το 2010 στο δημόσιο.

Σηματοδοτούν το σχεδιασμό της κατάργησης κάθε είδους μόνιμης εργασίας. Ο υπουργός το είπε: «…οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θυμίζω ότι απολαμβάνουν το προνόμιο της μονιμότητας και της ασφάλειας…». Συνεπώς στη νέα εποχή του καπιταλισμού η σταθερή και μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς αποδοχές αντί για δικαίωμα θα θεωρείται προνόμιο!

Ποιους θεωρούν τελικά οικονομικά ασθενέστερους;

Οικονομικά ασθενέστεροι οι τραπεζίτες που δέχτηκαν τη βοήθεια των 28 δις ευρώ αφού πρώτα είχαν ξεζουμίσει τους εργαζόμενους με κάρτες και δάνεια και είχαν τινάξει τα κέρδη τους στον ουρανό.

Οικονομικά ασθενής και η εκκλησία που εκτός των 800εκατομμυρίων ευρώ φοροαπαλλαγές για το 2008 παραλίγο να πάρει bonus τη λίμνη Βιστωνίδα και μερικά φιλέτα οικόπεδα σε μεγάλες πόλεις.

Οικονομικά ασθενείς και οι εργοδότες που αφού πρώτα απολύουν τους εργαζόμενούς τους μετά επιδοτούνται από τον κρατικό κορβανά (δηλαδή από εμάς) με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους μισθούς για να προσλάβουν νέους μέσω των προγραμμάτων stage.

Οικονομικά ασθενείς οι βιομήχανοι που κλείνουν τα εργοστάσιά τους και την κάνουν για Ελβετία ή δηλώνουν «φαλιμέντο» και για πληρώσουν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων τους τα παίρνουν ως επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΝΔ / ΠΑΣΟΚ & συνδικαλιστική γραφειοκρατεία: συνεργάτες

· Αρκεί μια ματιά να ρίξει κανείς στις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα για να διαπιστώσει τη μη ουσιαστική διαφωνία του:

«Δεν πρόκειται ούτε για μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ούτε για μέτρα στήριξης των εισοδηματικών στρωμάτων. Πρόκειται για μέτρα επικοινωνιακού και προεκλογικού χαρακτήρα.»

πολιτική εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη

Μάλιστα : η κλοπή των εργαζομένων απλά επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης! Σε όλη τη δήλωση του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ούτε μια αποστροφή που να απαιτεί να παρθούν τα μέτρα πίσω ή να δοθούν πραγματικές αυξήσεις.

· Αλλά και η γραφειοκρατία της ΑΔΕΔΥ δεν πάει πίσω. Σε όλη τη δήλωση της ΑΔΕΔΥ δεν υπάρχει επίσης ούτε μια φορά το αίτημα για αξιοπρεπείς αποδοχές παρά την κριτική που ασκείται. Να θυμίσουμε πως πρόσφατα και ενώ τα σενάρια της κλοπής γράφονταν στις Βρυξέλλες η ΑΔΕΔΥ μείωσε το καθολικό αίτημα των εργαζομένων για 1400 ευρώ πρώτο μισθό σε 1350 εν όψει της απεργίας στις 25/2. Καλό υπάκουο παιδί….

Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή!

Στην πραγματικότητα αυτή όπως διαμορφώνεται οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από όλο το συρφετό των εκμεταλλευτών τους ούτε καν μια αυταπάτη όπως παλιότερα. Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΔ & ΠΑΣΟΚ έχουν βαλθεί συστηματικά να αφαιμάξουν κάθε σταγόνα πλούτου από τους εργαζόμενους και να την μεταγγίσουν στο κεφάλαιο.

Είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ να συγκροτηθεί ανεξάρτητο μαζικό και ανυπάκουο εργατικό κίνημα που υπερβαίνοντας τους πειθήνιους δεινόσαυρους των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ θα διεκδικεί :

~ Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλο το δημόσιο εφ όλης της ύλης και χωρίς τη διαμεσολάβηση της ΑΔΕΔΥ.

~ 1400 ευρώ καθαρά στον πρωτοδιόριστο. Aφορολόγητο όριο ίσο με τις ετήσιες αποδοχές του πρωτοδιόριστου. Σχέση εισαγωγικού καταληκτικού μισθού 1 / 2,5.

~ Ενσωμάτωση ολόκληρων των επιδομάτων στο βασικό μισθό.

~ Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, όχι στη σύνδεση μισθού – απόδοσης και τις περικοπές του κινήτρου απόδοσης. Aφορολόγητο όριο ίσο με τις ετήσιες αποδοχές του πρωτοδιόριστου.

~ Ανατροπή των προγραμμάτων σύγκλισης και δημοσιονομικής προσαρμογής με τους δείκτες του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ –Ε.Ε.

~ Δημόσια καθολική ασφάλιση, με χρηματοδότηση μόνο από το κράτος και τους εργοδότες. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά κ.τ.λ).

~ Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 55 ίση με τον τελευταίο μισθό με ενσωμάτωση των επιδομάτων.

~ Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν κοινωνική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Όχι στο κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα. Ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο.

~ Να δοθούν πίσω όλα τα κλεμμένα. Εγγύηση του κράτους για τα αποθεματικά των ταμείων. Τα ταμεία στα χέρια των εργαζομένων, με δικαίωμα βέτο σε κάθε επιχειρηματική και αγοραία λογική διαχείρισης. Κανείς ανασφάλιστος και ελαστικά ή μερικά απασχολούμενος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΙΑΦΟΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
Μας φιλακιζει μες στα πλαισια που
καθοριζει εκεινη κι οχι εμεις.
Περιφρονω αυτους που δεν στοχευουν στην αναθεωρηση και στην πνευματικη νεοτητα,τους ευκολα επωνυμους πολιτικους και τους εφησυχασμενους συνομηλικους,την σκοτεινη και υπουλη δημοσιογραφια καθως και την καθε λογης χυδαιοτητα.
Ο μονος δρομος...΄'συλλογικος αγωνας'...γι αυτον τον κοσμο που ολοενα στενευει...