19 Μαρτίου 2009

Τα ταμεία καταρρέουν!

Να υπερασπισθούμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα!


Μας κλέβουν τη ζωή και την ασφάλιση!

Θα το επιτρέψουμε;


Εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ζούμε μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Συνεχώς έρχονται στο φως στοιχεία που δείχνουν πως τα Ταμεία μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και καταρρέουν. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Ποια είναι σήμερα η κατάσταση των Ταμείων;

Α) Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ):

Είναι το Ταμείο που καταρρέει. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι 7-10-08 το σύνολο των αποθεματικών σε μετρητά, ομόλογα και μετοχές ήταν 101 εκ. € Οι υποχρεώσεις όμως του ταμείου ανέρχονται σε 594 εκ. €. Περίπου 15.500 συνταξιούχοι εδώ και μήνες μένουν απλήρωτοι Όπως έχει δημοσιευτεί στον Τύπο ήδη έχουν πεθάνει 150 δικαιούχοι. Η αναμονή συνεχώς αυξάνεται με προοπτική να φτάσει τους 36 μήνες γιατί, λόγω των αντιασφαλιστικών νόμων, προβλέπεται και για φέτος μεγάλη φυγή υπαλλήλων. Σε ανακοίνωσή του το Ταμείο μας γνωστοποίησε ότι έχει χάσει στο τζόγο το 45% των αποθεματικών του ενώ από τα δομημένα ομόλογα έχουν χαθεί πάνω από 240 εκ. €. Σε συνάντηση που είχε η ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό Οικονομικών, Παπαθανασίου, ο τελευταίως αρνήθηκε να ενισχύσει το ΤΠΔΥ και πρότεινε να πάρει δάνειο από τις Τράπεζες. Αυτό βέβαια σημαίνει μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον και σίγουρη κατάρρευση του Ταμείου αφού θα έχουν μπει στο δανειζόμενο κεφάλαιο και οι τόκοι.

Β) Υγειονομική Περίθαλψη (ΟΠΑΔ):

Φέτος είχαμε αλλεπάλληλες καταγγελίες των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ Δημοσίου - γιατρών, φαρμακοποιών και διαγνωστικών κέντρων. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η ταλαιπωρία και η οικονομική αφαίμαξη των δημοσίων υπαλλήλων. Η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί, για άλλη μια φορά, να αποπληρώσει τα χρέη της και να πληρώνει τακτικά ,ανά τρίμηνο, τους γιατρούς τους φαρμακοποιούς και τα διαγνωστικά κέντρα. Δυστυχώς όμως λόγω της οικονομικής κρίσης στο νέο προϋπολογισμό δεν έχει προβλεφθεί το συνολικό ετήσιο ποσό που είναι περίπου 1,5 δις. €. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δοθεί προσωρινά κάποιο ποσό έναντι και το σύστημα να οδηγηθεί για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο.

Γ) Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ):

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΑΔΥ, η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών στις 31/12/2007 ήταν 320.533.059 ευρώ, ενώ στις 30/9/2008 η αξία των μετοχών είχε κατρακυλήσει στα 176.933.616 ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 44,8%! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και οι 16 μετοχές στις οποίες είχαν πονταριστεί τα αποθεματικά του Ταμείου κατέγραψαν όλες σοβαρές απώλειες, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 60% της αξίας τους. Εννοείται ότι οι ζημιές για το Ταμείο είναι ακόμα μεγαλύτερες γιατί μετά τον Οκτώβρη και λόγω της κρίσης του χρηματιστηρίου οι μετοχές βυθίστηκαν στην κυριολεξία. Είναι γνωστό επίσης και το μεγάλο σκάνδαλο με τα τοξικά δομημένα ομόλογα τα οποία πριν φτάσουν στο ΤΕΑΔΥ είχαν αλλάξει πέντε αγοραστές (απίθανες μίζες) με αποτέλεσμα να αγοραστούν υπερτιμημένα.

Δ) Νέο Ασφαλιστικό ενόψει: Στις 26/3 θα δημοσιευτεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο οποίο έχει παραπεμφθεί η Ελλάδα κατηγορούμενη για την «ευνοϊκή» μεταχείριση των γυναικών. Η απόφαση θα είναι καταπέλτης. Καταδικάζει την Ελλάδα, φορτώνει τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, στα πλαίσια της ισότητας(!!), με περισσότερα χρόνια εργασίας (από 5 έως 15) και μετατρέπει το ασφαλιστικό σύστημα του δημοσίου από δημόσιο-κοινωνικό σε επαγγελματικό-ανταποδοτικό.

Ποιος φταίει όμως για όλα αυτά;

Η κατάρρευση των ταμείων είναι το αποτέλεσμα ενός αντεργατικού μακρόχρονου σχεδίου που είχε και έχει στόχο την καταλήστευση των χρημάτων των εργαζομένων από τα ταμεία και το χάρισμα τους στους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες. Αυτή η κλοπή ξεκινάει από τις δεκαετίες του ΄50 και του ‘60 με την άτοκη δέσμευση των αποθεματικών των ταμείων από την Τράπεζα Ελλάδος για να τα χορηγήσει άτοκα στις επιχειρήσεις και στο κεφάλαιο στο όνομα τις εθνικής ανάπτυξης. Συνεχίστηκε με τα δάνεια προς το κεφαλαίο με επιτόκιο 4%, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 25% τη δεκαετία του 70 και του 80 και συνεχίστηκε με το τζόγο του χρηματιστηρίου και τα δομημένα ομόλογα όπου χάθηκαν δισεκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι γνωστό ότι μόνο κατά την περίοδο της κρίσης του χρηματιστηρίου το ΄99 χάθηκαν το 25% των χρημάτων που «τζογάρησαν» τα ταμεία από τα αποθεματικά τους στο χρηματιστήριο.

Παράλληλα οι εργοδότες και το κράτος δεν καταβάλουν τις εισφορές τους μεγιστοποιώντας την κλοπή των ταμείων. Την ίδια στιγμή με την αντεργατική πολιτική που προωθείται στις εργασιακές σχέσεις, με το κτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας μέσα από την ανασφάλιστη εργασία των stage, τις μισθώσεις έργου, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την ωρομισθία, την υπενοικίαση κλπ δίνουν ένα ακόμη κτύπημα στην καρδιά των ασφαλιστικών ταμείων , αφού δεν υπάρχουν και δεν καταβάλλονται εισφορές.

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί συναίνεσε και αποδέχθηκε τις πολιτικές αυτές. Συμφώνησε στο τζογαρισμα των αποθεματικών των ταμείων. Δεν οργάνωσε αποφασιστικά την πάλη των εργαζομένων για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Συγκαλύπτει με την σιωπή της την κλοπή του ιδρώτα των εργαζόμενων. Κινείται ακόμα και σήμερα στη λογική της αποδοχής της ανεργατικής πολιτικής, δεν αμφισβητεί το βαθύ πυρήνα την ουσία των πολιτικών που προωθούν οι κυβερνήσεις, το Κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και σε όλο το αντιδραστικό μπλοκ εξουσίας να αξιοποιήσουν την οικονομική κρίση για να φορτώσουν ακόμη περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε τίποτα αντίθετα διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν. Με τους αγώνες μας να μπούμε εμπόδιο στα σχέδια τους και να απαιτήσουμε πολιτικές που να βελτιώνουν τη ζωή μας.


Να συγκρουστούμε με την πολιτική της συναίνεσης και του συμβιβασμού, με την λογική του κυβερνητικού, εργοδοτικού και κομματικού συνδικαλισμού.

Να συμβάλουμε να αναπτυχθεί μια νέα ανεξάρτητη ταξική ενότητα των εργαζομένων. Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή βρίσκεται στην ανάπτυξη εργατικών ταξικών αγώνων και όχι στην αδράνεια, την αδιαφορία, το συμβιβασμό.

Απαιτούμε :

  • Το Κράτος να διασφαλίσει τα αποθεματικά του Ταμείου Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων και να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια στον ΟΠΑΔ. Άμεση καταβολή της σύνταξης και του Εφάπαξ. Δεν δεχόμαστε να δανειστούμε όπως επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών. Ούτε ένα € στις Τράπεζες και το Κεφάλαιο. Αυξήσεις ΤΩΡΑ σε ΜΙΣΘΟΥΣ και Συντάξεις.
  • Να δοθούν πίσω όλα τα κλεμμένα. Εγγύηση του κράτους για τα αποθεματικά ΟΛΩΝ των ταμείων. Κατάργηση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση και την περίθαλψη.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά. Σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας ίση με το σύνολο του τελευταίου μισθού.
  • Τα ταμεία στα χέρια των εργαζομένων με βέτο σε κάθε επιχειρηματική και αγοραία λογική διαχείρισης. Ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο. Απαιτούμε τώρα την απαγόρευση της χρήσης των αποθεματικών των ταμείων για παιχνίδια στο χρηματιστήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια: