17 Μαρτίου 2009

Ψήφισμα συμπαράστασης στο συνδικαλιστή Δημήτρη Πουλόπουλο

Στις 27 Μάρτη πραγματοποιείται το Εφετείο για το συνδικαλιστή Δημήτρη Πουλόπουλο, από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής και πρόεδρο του επιχειρησιακού «Σωματείου Εργαζομένων στις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα για συκοφαντική δυσφήμιση του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Ευρωπαϊκή Πορεία».

Το «έγκλημά» του είναι ότι μοίρασε προκήρυξη της συνδικαλιστικής ομάδας Αυτόνομης Εργατικής Πρωτοβουλίας, που κατήγγειλε την αυθαίρετη απόλυση καθηγητή από το εν λόγω φροντιστήριο.

Η εργοδοσία στη μήνυσή της για να αποδείξει ότι συκοφαντήθηκε και δυσφημίστηκε παρέθετε τον τίτλο της προκήρυξης («Όχι στην αυθαίρετη απόλυση») και κάποια αποσπάσματα: «…Τα παραπάνω αφήνουν να διαφανούν -έστω και αποσπασματικά– τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν, την ανεξέλεγκτη εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, στο πιο βάναυσο κι αποκρουστικό της πρόσωπο. Ο καθηγητής ξένων γλωσσών βρίσκεται, κυριολεκτικά, στο έλεος εργοδοτών που αρνούνται να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Δεν είναι μόνο η μήνυση σε βάρος του συνδικαλιστή Πουλόπουλου Δημήτρη. Μήνυση έχει κατατεθεί εναντίον της Καπερνάρου Σύλβιας (προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ξένων Γλωσσών Φροντιστηρίων «Ο Βύρωνας», του Πρωτούλη Γιάννη (μέλος, τότε, της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας), Καλόβουλου Αντώνη (από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών), οι οποίοι σαν αντιπροσωπεία επισκέφτηκαν το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Ευρωπαϊκή Πορεία», την επόμενη της απόλυσης, για να διαμαρτυρηθούν.

Στη δίκη που έγινε στις 19/9/2008, κρίθηκε ότι το να μοιράζει κάποιος κείμενο με το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση. Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν 10 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και 44 ευρώ αποζημίωση σε κάθε μια από τις δύο ιδιοκτήτριες του φροντιστηρίου.

Ο εισαγγελέας πρότεινε αθώωση με το σκεπτικό ότι, «ο Δ. Πουλόπουλος έδρασε μέσα στα όρια που του επιτρέπει ο συνδικαλισμός που είναι κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα και τους νόμους».

Οι δικαστές της έδρας, παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα, αποφάσισαν, «συκοφαντική δυσφήμιση» και έριξαν την ποινή που προαναφέρθηκε.

Για μας αυτό που ποινικοποιήθηκε ήταν η συνδικαλιστική δράση (όπως αυτή κάθε φορά εκφράζεται, (μοίρασμα ανακοινώσεων, παράσταση διαμαρτυρίας συγκέντρωση έξω από τον εργασιακό χώρο) και η εργατική αλληλεγγύη, η οποία είναι συστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας του εργατικού κινήματος.

Είμαστε στο πλευρό του συναδέλφου Πουλόπουλου Δημήτρη. Θεωρούμε ότι η απαλλαγή του από το Εφετείο είναι μονόδρομος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

...Εμεις γι αυτα τα λιγα κι
απλα πραγματα πολεμαμε,
για να μπορουμε να χουμε μια λαμπα,
ενα σκαμνι,
ενα χαρουμενο δρομο το πρωι,
ενα ηρεμο ονειρο το βραδυ...
Λειβαδιτης