20 Ιανουαρίου 2009

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

«Ήρθαμε για να μείνουμε»

Χωρίς κομματική καθοδήγηση κατέβηκαν οι αγρότες στα μπλόκα
Η κινητοποίηση στα Τέμπη, που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αγροτών ως προς τη συμμετοχή, είναι ενδεικτική της εικόνας που επικρατεί σε όλα τα μπλόκα που έχουν στηθεί κατά μήκος των Εθνικών Οδών. Μάλιστα, οι παλαιότεροι αγροτοσυνδικαλιστές μιλούν ήδη για κινητοποιήσεις μεγαλύτερες από εκείνες της περιόδου ΄95-΄97. Τα μπλόκα των Θεσσαλών ενισχύονται περαιτέρω σήμερα τόσο στα Τέμπη όσο και τη Νίκαια και τις Μικροθήβες με την κάθοδο και άλλων αγροτών, αλλά και των συναδέλφων τους από τα Τρίκαλα που αναμενόταν να δώσουν το «παρών» σήμερα.
(Από τα ΝΕΑ)

Δικαστική αναγνώριση για πτυχία κολεγίων

Κανένα σχόλιο από τον υπουργό Παιδείας για τη νέα εξέλιξη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας mastor@dolnet.g


Ζήτημα πλήρους αναγνώρισης των πτυχίων που χορηγούν τα ξένα πανεπιστήμια μέσω των ελληνικών κολεγίων, δηλαδή όχι μόνο επαγγελματικών προσόντων αλλά και ακαδημαϊκής ισοτιμίας, έθεσε χθες για πρώτη φορά με απόφασή του πρωτοβάθμιο ελληνικό δικαστήριο!
Το Διoικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας με χθεσινή απόφασή του δικαίωσε εν μέρει το γαλλικών συμφερόντων κολέγιο ΙdΕF που το 2005 είχε προσφύγει εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ως γνωστόν αρνιόταν να αναγνωρίσει διά των εντεταλμένων οργάνων του τα πτυχία που χορηγούν τα ξένα ΑΕΙ μέσω κολεγίων. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία πάει ένα βήμα πέρα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε πρόσφατα τη χώρα μας για το ίδιο θέμα αλλά μόνο για επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων, τα πτυχία αυτά πρέπει να κρίνονται από τον ΔΟΑΤΑΠ (το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ) και ως προς την ακαδημαϊκή τους ισοτιμία!

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα ο ΔΟΑΤΑΠ αρνείται ακόμα και να παραλάβει προς μελέτη οποιοδήποτε αίτημα αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας προέρχεται από αποφοίτους κολεγίων, με το σκεπτικό ότι οι σπουδές έγιναν στην Ελλάδα, συνεπώς δεν υφίσταται θέμα ακαδημαϊκής αναγνώρισης αλλά μόνο επαγγελματικής ισοτιμίας, για την οποία αρμόδιο είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΑΕΙΤΤΕ) και όχι ο ΔΟΑΤΑΠ.

Η κοινοτική οδηγία
Όμως στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναφέρεται ότι ναι μεν η κοινοτική οδηγία 89/48 δεν αφορά την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών αλλά μόνον τα επαγγελματικά προσόντα, ωστόσο κατά την κρίση του δικαστηρίου «σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στα άρθρα 48 και 49 της Συνθήκης Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρέπει να γίνει δεκτό ότι, και όσον αφορά την ουσιαστική αξία της εκπαίδευσης που πιστοποιείται με τα ανωτέρω διπλώματα, το όργανο αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών, νυν ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ, έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει αν οι πραγματοποιηθείσες σπουδές είναι ισότιμου επιπέδου με τις σπουδές που πραγματοποιούνται στα ανώτατα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όχι, όμως, περαιτέρω, αν μέρος ή το σύνολο αυτών πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης με Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Και τούτο, διότι οι σπουδές αυτές δεν κρίνεται ότι εντάσσονται στο σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, ώστε να απαιτείται η πραγματοποίησή τους σε δημόσιες ανώτατες σχολές, αλλά στο σύστημα εκπαίδευσης του κράτους μέλους που χορηγεί τα διπλώματα, κατά τρόπο όμοιο σε όλους τους σπουδαστές του, ύστερα από ομοειδείς σπουδές, ανεξαρτήτως του τόπου πραγματοποίησης αυτών».

Με απλά λόγια, σύμφωνα με το δικαστήριο ο ΔΟΑΤΑΠ οφείλει να κρίνει επί της ουσίας την ισοτιμία των πτυχίων αυτών ως προς τα αντίστοιχα ελληνικά και δεν δικαιούται να απορρίπτει τις αιτήσεις ελέγχοντας αν οι σπουδές έγιναν σε ελληνικά κολέγια!

Επιπλέον το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 20.000 ευρώ στο κολέγιο, κρίνοντας ότι από τις παραλείψεις του αρμοδίου οργάνου υπέστη βλάβη η φήμη και το κύρος του. Ο πρόεδρος του κολεγίου κ. Εμμ. Αμαργιανάκης δήλωσε ότι «το επιμελώς διατυπωμένο σκεπτικό του δικαστηρίου προσαρμόζεται πλήρως στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου της 23ης Οκτωβρίου 2008, επηρεάζει άμεσα την εφαρμογή του νόμου περί κολεγίων του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη, δίνει απάντηση στα αιτήματα της αντιπολίτευσης για άμεσο κλείσιμο των κολεγίων και καθιστά επιτακτική την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από μηδενική βάση».

Ο νέος υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος πάντως, ερωτηθείς χθες το πρωί τι σκοπεύει να κάνει με το θέμα των κολεγίων (δηλαδή την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση τους στο ελληνικό δίκαιο) που παραμένει σε εκκρεμότητα, αρνήθηκε να απαντήσει. Αργότερα, κύκλοι του υπουργείου έλεγαν ότι το υπουργείο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση μετά τη μελέτη της απόφασης.
(Από τα ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: