25 Ιανουαρίου 2009

Τετάρτη 28 Γενάρη Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.


Eδώ και μήνες ο ΟΠΑΔ αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Οι γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα καταγγέλλουν τις συμβάσεις που έχουν με το Δημόσιο. Οι φαρμακοποιοί αρνούνται να χορηγούν τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του Δημοσίου. Χιλιάδες άνθρωποι -εργαζόμενοι και συνταξιούχοι- που έχουν ανάγκη φάρμακα, γιατρούς και εξετάσεις πρέπει να πληρώνουν όλο το ποσό και στη συνέχεια να απευθύνονται στα Ταμεία με τις αποδείξεις για να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων τους ύστερα από πολλούς μήνες. Σκεφτείτε λοιπόν τι σημαίνει για όλους αυτούς τους ανθρώπους η ταλαιπωρία και η οικονομική αιμορραγία…..

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως ο ΟΠΑΔ καταρρέει:

· Ασφαλισμένοι 2003-2008: 1.100.000 – 1.440.000 Αύξηση 29%).

· Ο ΟΠΑΔ δεν εισπράττει τις εισφορές του Κράτους και των Ασφαλισμένων άμεσα. Επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

· Η επιχορήγηση παρόλο που αυξήθηκαν οι ασφαλισμένοι είναι από το 2003 σταθερή περίπου στα 925.000.000 €/ ανά έτος.

· Οι ετήσιες υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ (μισθοδοσία, φάρμακα, γιατροί κλπ) είναι περίπου 1.500.000.000 € / ανά έτος.

ΑΡΑ: υπάρχει ένα έλλειμμα περίπου 500 εκ. €/ ανά έτος.

Υποχρεώσεις προς φαρμακοποιούς:

Είχαν πληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2008. Μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις πήραν άλλα 50 εκ. € . τους οφείλονται οι μήνες από τον Αύγουστο του 2008.

Υποχρεώσεις προς γιατρούς-διαγνωστικά κέντρα:

Οφείλονται πληρωμές περίπου 7 μηνών.

Οφειλές προς Κρατικά νοσοκομεία:

Οφειλές 3 ετών 400 εκ. €.

Όσον αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων τα γεγονότα είναι γνωστά. Υπάρχουν περίπου 15.000 συνταξιούχοι συνάδελφοι που δεν μπορούν να πάρουν το εφάπαξ που δικαιούνται. Η οικονομική κατάσταση του ΤΠΔΥ είναι και αυτή τραγική καθώς παρουσιάζει ένα έλλειμμα περίπου 600 εκ. €.

Για άλλα μια φορά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καλούμαστε να πληρώσουμε την αδιέξοδη αντεργατική πολιτική που ακολουθείτε χρόνια τώρα. Έκλεψαν τα χρήματά μας από τα Ταμεία, έπαιξαν τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο και τα ομόλογα, χάρισαν εκατομ. εισφορών στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εργοδότες, προώθησαν με τις πολιτικές τους τη μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, το ίδιο το κράτος αρνείται να πληρώσει τις οφειλές του, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διαλύσουν το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα υγείας με σκοπό να μετατρέψουν την ασφάλιση την υγεία και την περίθαλψη σε εμπόρευμα.

Στον τελευταίο προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πριν ένα μήνα δεν προβλέπεται αυξημένη επιχορήγηση για τον ΟΠΑΔ και το ΤΠΔΥ ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Επομένως τα προβλήματα θα συνεχιστούν…..

Εμείς όμως δε χρωστάμε πουθενά, σε κανέναν τίποτε. Δε θα πληρώσουμε για άλλη μια φορά τα σπασμένα. Η εποχή μας δίνει τη δυνατότητα για λιγότερα χρόνια εργασίας, καλύτερες συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας. Για τους εργαζόμενους η υγεία, η ασφάλιση, η σύνταξη και η περίθαλψη είναι δικαίωμα, δημόσιο-κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους. Σε αυτά δεν έχουν θέση οι νόμοι της αγοράς και του κέρδους.

Απαιτούμε :

ü Το κράτος να διασφαλίσει τα αποθεματικά του Ταμείου Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων και να στηρίξει τον ΟΠΑΔ. Άμεση καταβολή της σύνταξης και του Εφάπαξ. Πλήρη, δωρεάν, ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Να μην πληρώνουμε από την τσέπη μας γιατρούς και φάρμακα.

ü Να δοθούν πίσω όλα τα κλεμμένα. Εγγύηση του κράτους για τα αποθεματικά ΟΛΩΝ των ταμείων. Κατάργηση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση και την περίθαλψη.

ü Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας ίση με το σύνολο του τελευταίου μισθού.

ü Ούτε ένα € στις Τράπεζες και το Κεφάλαιο. Αυξήσεις ΤΩΡΑ σε ΜΙΣΘΟΥΣ και Συντάξεις.

ü Τα ταμεία στα χέρια των εργαζομένων με βέτο σε κάθε επιχειρηματική και αγοραία λογική διαχείρισης. Ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο. Απαιτούμε τώρα την απαγόρευση της χρήσης των αποθεματικών των ταμείων για παιχνίδια στο χρηματιστήριο.

Τετάρτη 28 Γενάρη 12.00 μ.μ :

2ωρη στάση εργασίας

(12.00-14.00για την πρωινή βάρδια και 14.00-16.00 για την απογευματινή)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος








Ταμεία με άδεια ταμεία

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥαπό ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Νέος πονοκέφαλος, τις επόμενες ημέρες, για την κυβέρνηση: Η αποπληρωμή των οφειλών των ασφαλιστικών φορέων προς τα νοσοκομεία και στη συνέχεια η εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων προς φαρμακευτικές εταιρείες και προμηθευτές.



Πρόκειται για έναν γόρδιο δημοσιονομικό δεσμό, ο οποίος περιπλέκεται περισσότερο ενόψει των έκτακτων μέτρων που σχεδιάζονται για τους άνεργους.

1 Τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται σε οριακό σημείο και οι αντανακλάσεις της οικονομικής κρίσης γίνονται ήδη αισθητές με την πτώση του ρυθμού εσόδων του μεγαλύτερου φορέα, του ΙΚΑ, από την οικοδομική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 υπολογίζεται ότι η πτώση από την οικοδομή αγγίζει το 20% και η σημασία του ποσοστού γίνεται φανερή αν υπολογίσει κανείς ότι ο κλάδος συνεισφέρει στο ταμείο περίπου το 15% των τακτικών εσόδων του.

*Ανάλογη πτώση εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει και ο ρυθμός εσόδων των άλλων ταμείων (ΟΑΕΕ, ΝΑΤ κ.λπ.).

*Η συνολική περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης υπολογίζεται σε 29 δισ. ευρώ, ωστόσο η αποτίμηση αυτή είναι προγενέστερη της διεθνούς κρίσης και της υποχώρησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που διαθέτουν τα ταμεία.

Το πρώτο πρόβλημα, λοιπόν, είναι η διασφάλιση ρευστότητας για την κάλυψη των ανελαστικών τους υποχρεώσεων σε συντάξεις και παροχές υγείας.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Το πρόβλημα έχει απασχολήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα τεθεί στον κυβερνητικό κύκλο κοινωνικής πολιτικής στον οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πετραλιά και ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος.

2 Τα δεδομένα όπως προκύπτουν από τις υπηρεσιακές εκτιμήσεις για το 2009 έχουν ως εξής:

*Οι κοστολογημένες οφειλές των νοσοκομείων «προς τρίτους» ανέρχονταν στις 31/12/2008 σε 5,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2004-2008.

*Τα χρέη των ταμείων προς νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ και επιμερίζονται ως εξής: 800 εκατ. ευρώ ο ΟΓΑ, 600 ο ΟΠΑΔ, 400 το ΙΚΑ και 200 εκατ. ευρώ οι μικρότεροι ασφαλιστικοί φορείς.

*Τα οικονομικά όλων των μεγάλων φορέων θα είναι ελλειμματικά το 2009 και συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το έλλειμμα του ΟΑΕΕ θα ανέλθει σε 700 εκατ. ευρώ, του ΟΓΑ σε 1 δισ., του ΙΚΑ σε 1,5 δισ., του ΟΠΑΔ σε 2 δισ., του ΤΠΔΥ σε 1 δισ. και του ΝΑΤ σε 200 εκατ. ευρώ.

*Το συνολικό έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στο τέλος του οικονομικού έτους σε 6 δισ. ευρώ. Ενα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο (!) των περιουσιακών τους στοιχείων, κινητών και ακίνητων αξιών, πριν υποχωρήσουν λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

3 Πέραν, όμως, των οφειλών προς τα νοσοκομεία, τα ταμεία (και κατά κύριο λόγο το ΙΚΑ) έχουν τεράστιες βεβαιωμένες οφειλές και προς άλλους οργανισμούς, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος να μην έχει τέλος.

*Το ΙΚΑ οφείλει σε ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εργατική Εστία και ΕΤΕΑΜ περίπου 10 δισ. ευρώ και τα μισά από αυτά στον ΟΑΕΔ, ο οποίος κάτω από τις νέες οικονομικές συνθήκες θα κληθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της κοινωνικής πολιτικής.

*Από την οικονομική ανάγνωση των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη συγκράτηση της ανεργίας, εκτιμάται ότι τώρα θα προκύψει και μία επιπλέον δαπάνη 100 εκατ. ευρώ για την απορρόφηση 60.000 ανέργων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (με συμβάσεις τρίμηνης αρχικά διάρκειας).

*Και ακόμη ένα ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί στην περίπτωση που αποφασιστεί να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ στους ανέργους.

Ζητείται ρευστό

4 Μέσω ΟΑΕΔ σχεδιάζεται επίσης να καλυφθεί οικονομικά και η εθελούσια έξοδος στην Ολυμπιακή Αεροπορία, για 2.000-2.700 υπαλλήλους, εφόσον στεφθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός πώλησης του εθνικού αερομεταφορέα.

Μάλιστα, η διαδικασία αυτή θεωρείται «πιλότος» και για την περίπτωση του ΟΣΕ εάν δρομολογηθεί η σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωσή του με την εθελούσια έξοδο περίπου 2.000 εργαζομένων.

Πού θα βρεθεί, όμως, τόσο ρευστό;

5 Η λύση των ομολόγων την οποία είχε εφαρμόσει τα προηγούμενα χρόνια το ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ συναντά δυσκολίες το 2009, καθώς από το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο (ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ) λήγουν το τρέχον έτος τίτλοι αξίας μόλις 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την προηγούμενη διοίκηση εξετάστηκε η δυνατότητα προσφυγής σε διεθνή δανεισμό. Ωστόσο κρίθηκε επιβλαβής, τόσο για το ίδρυμα όσο και για την γενικότερη εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές.

6 Σε εμφανή ταμειακή αδυναμία βρίσκεται ήδη και ο ΟΠΑΔ (δημόσιων υπαλλήλων), που αδυνατεί να καταβάλει όχι μόνον τις οφειλές προς τρίτους αλλά και το εφάπαξ προς τους ασφαλισμένους που βγήκαν πέρυσι στη σύνταξη. Ενώ νέες έκτακτες επιχορηγήσεις θα χρειαστούν, επίσης, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ.

7 Επιπρόσθετο ζήτημα γεννάται, τέλος, με τις συγχωνεύσεις των ταμείων όχι μόνον ως προς το θέμα της λειτουργικότητας, αλλά και του πολυδιαφημισμένου στόχου για περιορισμό των λειτουργικών τους εξόδων. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί οργανωτικές ανεπάρκειες, ενώ από την εικόνα που είχαν στο κλείσιμο του 2008 οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομίας δεν υπήρξαν σοβαρές μεταβολές στις δαπάνες των νέων φορέων.

*Λύση δεν φαίνεται και οι διοικήσεις των ταμείων σηκώνουν τα χέρια ψηλά, προσδοκώντας έκτακτες επιχορηγήσεις. Από πού; Από τα (άδεια) κρατικά ταμεία, βεβαίως...
από ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 25/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: