12 Ιανουαρίου 2009

Τα μυστήρια του Αστακού.Το λιμάνι, τα όπλα στο Ισράηλ και η κυβέρνηση.

του Στ. Κούλογλου


Παρά την κατηγορηματική διάψευση της κυβέρνησης ότι «δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού μέσω του λιμανιού του Αστακού”μια σειρά ερωτήματα γύρω από την μυστηριώδη υπόθεση παραμένουν αναπάντητα.


Το πρώτο ερώτημα αφορά την ίδια την διάψευση.Είναι γεγονός ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τη μίσθωση εμπορικών πλοίων τα οποία θα μεταφέρουν 325 κοντέινερ από τον Αστακό στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ με δύο δρομολόγια. Σύμφωνα με την προκήρυξη πρόκειται για “επικίνδυνα υλικά” με το πρακτορείο Ρώυτερς να επισημαίνει ότι ο όρος αναφέρεται σε “εκρηκτικές ύλες και πυροκροτητές.”Επομένως είτε το Αμερικανικό Ναυτικό έχει ματαιώσει τον διαγωνισμό(πράγμα που δεν έχει γίνει) είτε η ελληνικη κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια.

Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί το Αμερικανικό Ναυτικό επέλεξε να στείλει τα όπλα μέσω του λιμάνιού του Αστακού, αντί να τα μεταφέρει το ίδιο κατευθείαν στο Ισράηλ. Σύμφωνα με μια δήλωση μεσίτη πλοίων στο πρακτορείο Ρώυτερς μια τέτοια αποστολή με εμπορικά πλοία “είναι σπάνια”. Εκτός πια και αν πρόκειται για πυρομαχικά ήδη αποθηκευμένα στην Ελλάδα.

Τρίτον, που είναι πράγματι τα πυρομαχικά; Ηδη εδώ και μέρες στο λιμάνι του Αστακού βρίσκεται αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Το astakos.wordpress.com έγραψε στις 7 Ιανουαρίου: “ένα αμερικάνικο καράβι έχει προσαράξει εδώ και μέρες στην είσοδο του Πλατυγιαλιού. Όλες οι πληροφορίες λένε οτι έχει πολλά κοντέινερ με όπλα τα οποία πιθανόν σήμερα ή αύριο θα ξεφορτωθούν στο λιμάνι του Αστακού.”.

Το τέραρτο ερώτημα αφορά το είδος των πυρομαχικών και που πρόκειται να χρησημοποιηθούν. Φυσικά η πιο γρήγορη απάντηση είναι στον πόλεμο στη Γάζα, αλλά εδώ ανοίγουν μια σειρά από θέματα.

-συνήθως ο σχετικός εφοδιασμός γίνεται πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.Πράγματι τον Σεπτέμβριο του 2008 το Αμερικανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την παράδοση στο Ισραήλ 1000 λέιζερ-κατευθυνόμενων “έξυπνων” βομβών (GBU-39) που χρησημοποιούνται για το χτύπημα καλά προστατευμένων στόχων και καταφυγίων(bunker buster). ΟΙ βόμβες αυτές παραδόθηκαν στο Ισραήλ τον Νέμβριο και χρησημοποιήθηκαν στην διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Γάζας, στη πρώτη φάση του πολέμου.

Θα μπορούσε φυσικά να υπάρχει και δεύτερη αποστολή. Σύμφωνα όμως με τον Αμερικανό ειδικό αναλυτή Μισέλ Σοσουντόφσκι το βάρος του φορτίου (3000 τόννοι) όπως ορίζεται από τον διεθνή διαγωνισμό του Αμερικανικού ΠΟλεμικού ναυτικού ξεπερνάει κατά πολύ το συνολικό βάρος ακόμη και 1000 επιπλέον βομβών τύπου (GBU-39) που ζυγίζουν 130 κιλά η καθεμιά. Σε αυτή τη περίπτωση το συνολικό φορτίο θα ζύγιζε 1300 τόννους και όχι 3000.

Ο Αμερικανός αναλυτής πιθανολογεί ότι πρόκειται για την μεταφορά βαρύτερων βομβών όπως οι GBU-28 που ζυγίζουν η κάθε μία 2.2 τοννους και μπορουν να διαπεράσουν τσιμέντο πάχους περίπου 6 μέτρων(δες βίντεο). Σε αυτή τη περίπτωση, συνεχίζει, ίσως οι βόμβες να μην χρησημοποιηθούν στη Γάζα αλλά σε έναν ευρύτερο πόλεμο στην Μέση Ανατολή που θα έχει κύριο στόχο το Ιράν.
πηγή .tvxs.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια: